Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892860" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892860 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Extrakce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na rozdíl od extrakce z kapaliny do kapaliny představuje extrakce potravinářských materiálů extrakci typu pevná fáze - kapalina. Potravinářský materiál je v tomto případě považován za pevnou fázi, k extrakci se používají kapaliny jako voda, přísně vybraná organická rozpouštědla a oxid uhličitý v nadkritickém stavu. Při použití vody jako extrakční kapaliny se často tento proces označuje jako vyluhování (extrakce v jednom stupni). Extrakce má zásadní význam v potravinářských technologiích, kde dochází k oddělování žádané látky z přírodního materiálu, kterým mohou být např. semena olejnatých rostlin při výrobě olejů, cukrovka a třtina při výrobě cukru, kávová zrna při výrobě kávy apod. Vlastní reálný proces je velmi složitý a jeho exaktní popis matematickými vztahy je platný vždy s určitými omezeními.

  • Název v anglickém jazyce

    Extraction

  • Popis výsledku anglicky

    Unlike the extraction liquid-liquid extraction of food materials is a type of solid phase extraction - liquid. Food material in this case is regarded as a solid phase, are used to extract liquids like water, strictly selected organic solvents and carbondioxide in the supercritical state. When using water as the liquid extraction process is often referred to as leaching (extraction in one stage). Extraction is of fundamental importance in food technology, where there is a separation of the desired substance from a natural material, which may include the seeds of oil plants in the production of oils, sugar beet and cane sugar production, the production of coffee beans in coffee, etc. The real process is very complex and its exact mathematical description of the relationship is always valid within certain limits.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob

  • ISBN

    978-80-7418-086-6

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    232-247

  • Počet stran knihy

    502

  • Název nakladatele

    Key Publishing s.r.o.

  • Místo vydání

    Ostrava

  • Kód UT WoS kapitoly