Extrakce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892860" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892860 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Extrakce
Popis výsledku v původním jazyce
Na rozdíl od extrakce z kapaliny do kapaliny představuje extrakce potravinářských materiálů extrakci typu pevná fáze - kapalina. Potravinářský materiál je v tomto případě považován za pevnou fázi, k extrakci se používají kapaliny jako voda, přísně vybraná organická rozpouštědla a oxid uhličitý v nadkritickém stavu. Při použití vody jako extrakční kapaliny se často tento proces označuje jako vyluhování (extrakce v jednom stupni). Extrakce má zásadní význam v potravinářských technologiích, kde dochází k oddělování žádané látky z přírodního materiálu, kterým mohou být např. semena olejnatých rostlin při výrobě olejů, cukrovka a třtina při výrobě cukru, kávová zrna při výrobě kávy apod. Vlastní reálný proces je velmi složitý a jeho exaktní popis matematickými vztahy je platný vždy s určitými omezeními.
Název v anglickém jazyce
Extraction
Popis výsledku anglicky
Unlike the extraction liquid-liquid extraction of food materials is a type of solid phase extraction - liquid. Food material in this case is regarded as a solid phase, are used to extract liquids like water, strictly selected organic solvents and carbondioxide in the supercritical state. When using water as the liquid extraction process is often referred to as leaching (extraction in one stage). Extraction is of fundamental importance in food technology, where there is a separation of the desired substance from a natural material, which may include the seeds of oil plants in the production of oils, sugar beet and cane sugar production, the production of coffee beans in coffee, etc. The real process is very complex and its exact mathematical description of the relationship is always valid within certain limits.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob
ISBN
978-80-7418-086-6
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
232-247
Počet stran knihy
502
Název nakladatele
Key Publishing s.r.o.
Místo vydání
Ostrava
Kód UT WoS kapitoly
—