Hodnocení autenticity vína na základě metabolomických fingerprintů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892896" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892896 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení autenticity vína na základě metabolomických fingerprintů
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku je diskutován aplikační potenciál metabolomického fingerprintingu pro zajištění autenticity vína. Byly testovány následující instrumentální techniky: (i) head-space mikroextrakce tuhou fází ve spojení s kompletní dvourozměrnou plynovou chromatografií a hmotnostní spektrometrií s průletovým hmotnostním analyzátorem (HS-SPME-GCxGC-TOFMS) pro analýzu těkavých látek; (ii) ultra-vysokoúčinná kapalinová chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií s průletovým hmotnostnímanalyzátorem (UHPLC-HRTOFMS) pro analýzu polárních látek; (iii) hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru využívající sondu pro analýzu látek za atmosférických podmínek ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií s průletovým hmotnostnímanalyzátorem (ASAP-HRTOFMS) pro analýzu ionizovatelných sloučenin.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of authenticity of wine based on metabolomic fingerprints
Popis výsledku anglicky
In this paper, application of metabolomic fingerprinting for the assessment of wine authenticity is discussed. Following instrumental techniques were tested: (i) head-space solid-phase microextraction-comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry (HS-SPME-GCxGC-TOFMS) for the analysis of volatiles; (ii) ultra-high performance liquid chromatography coupled to high-resolution time-of-flight mass spectrometry (UHPLC-HRTOFMS) for the analysis of polar compounds; (iii) ambient mass spectrometry employing atmospheric solids analysis probe (ASAP) coupled to high-resolution time-of-flight mass spectrometry (ASAP-HRTOFMS) for the analysis of ionisable compounds.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
107-110
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—