Metoda pro detekci rostlinných olejů v mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894747" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894747 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metoda pro detekci rostlinných olejů v mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu DART-MS jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o přítomnosti rostlinných tuků v mléčných výrobcích. Metoda byla primárně vyvinuta pro rutinní analýzy v laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), za účelem zvýšení rychlosti a umožnění rozsáhlé kontroly falšování mléčných výrobků. Vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu je však možné ji aplikovat také v dalších státních isoukromých laboratořích a výzkumných centrech. Metodu lze genericky požít také pro analýzu dalších typů matric.
Název v anglickém jazyce
Method for detection of plant oils in dairy products
Popis výsledku anglicky
Parameters and performance characteristics given analytical method, which is based on the principle of DART-MS is suitable for obtaining rapid qualitative information about the presence of vegetable fats in dairy products. The method was developed primarily for routine analysis in laboratories Czech Agriculture and Food Inspection Authority (CAFIA), in order to increase speed and allow extensive control adulteration of dairy products. Due to the simplicity and speed of the procedure, it is possible to apply it in other public and private laboratories and research centers. The method can also be ingested generically for analyzing other types of matrices.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Detekce rostlinných olejů
Číslo předpisu
Osvědčení 3/2013 - Nařízení 882/2004/ES, nařízení 1234/2007/ES (příloha XII) a nařízení 273/2008/ES, zák. 110/1997 Sb.
Technické parametry
Číslo certifikátu: 3/2013
Ekonomické parametry
Předpokládané ekonomické a další přínosy jsou obsaženy v možnosti provádět rychlý cílový i necílový screening vzorků. Ekonomický přínos spočívá v úspoře času na přípravu vzorku (postup přípravy je obvykle velmi jednoduchý a rychlý), nákladů na provedeníchemické analýzy vzorku, především výrazné snížení spotřeby rozpouštědel například oproti chromatografickým technikám založeným na LC-MS. Pro analýzu vzorku technikou DART-MS není zapotřebí separace, což snižuje celkové náklady na analýzu jednoho vzorku,která se rámcově pohybují okolo 500 Kč oproti asi 3 000 Kč v případě chromatografických technik zahrnujících i složitější přípravu vzorků náročnou na chemikálie, pracovní a "přístrojový" čas. Pokud tedy úspora na 1 vzorek činí 2 000 až 2 500 Kč, pak náklady na vyšetření souboru 500 výrobků ročně lze odhadnout na 250 tis. Kč oproti asi 1,5 mil. Kč potřebných při využití původních metodik. Během 5 let aplikace lze tak náklady na kontrolu autenticity mléčných výrobků snížit o více než 6 mil. Kč (83,3 %).
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy