Enkapsulace probiotických mikroorganismů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894779" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894779 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Enkapsulace probiotických mikroorganismů.
Popis výsledku v původním jazyce
Důležité kriterium pro aplikaci probiotických mikroorganismů je jejich odolnost vůči podmínkám trávicího traktu člověka. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti probiotických mikroorganismů při průchodu trávicím traktem člověka je emulzní enkapsulace.Hlavním cílem práce bylo připravit mikrokapsle s obsahem komerčních probiotických mikroorganismů Lactobacillus casei LAFTI L26 a Bifidobacterium lactis BB12 s využitím mléčné kaseinové matrice. Mikrokapsle byly charakterizovány z hlediska velikosti a ochranného účinku vůči podmínkám gastrointestinálního traktu člověka. Úspěšnost enkapsulace byla potvrzena fluorescenční hybridizací in situ. Dále byl prokázán pozitivní vliv zvýšené rychlosti míchání a přídavku 0,5 % hm. lecithinu na zmenšení velikosti mikrokapslí. Při zvýšení frekvence otáčení míchadla z 500 min-1 na 1200 min-1 došlo ke zmenšení průměrné velikosti mikrokapslí s přídavkem 0,5 % hm. lecithinu ze 78,5 +- 2,7 ?m na 38,8 +- 3,2 ?m. Přídavek 0,5 % hm. lecithinu vedl ke snížení
Název v anglickém jazyce
Encapsulation of probiotics microorganisms.
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to prepare microcapsules containing commercial probiotic microorganisms Lactobacillus casei Lafti L-26 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 using emulsive encapsulation and milk protein matrix. Microcapsules were characterized in terms of size and protective effect against the conditions of the human gastrointestinal tract. The successful formation of microcapsules was confirmed using fluorescence in situ hybridization. Tested was also the behavior of ncapsulated andnonencapsulated probiotics in a simulated human gastrointestinal tract (stomach and small intestine). Microcapsules showed a protective effect against low pH, bile salts and pancreatic juices.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
59-63
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—