Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Enkapsulace probiotických mikroorganismů.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894779" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894779 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Enkapsulace probiotických mikroorganismů.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Důležité kriterium pro aplikaci probiotických mikroorganismů je jejich odolnost vůči podmínkám trávicího traktu člověka. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti probiotických mikroorganismů při průchodu trávicím traktem člověka je emulzní enkapsulace.Hlavním cílem práce bylo připravit mikrokapsle s obsahem komerčních probiotických mikroorganismů Lactobacillus casei LAFTI L26 a Bifidobacterium lactis BB12 s využitím mléčné kaseinové matrice. Mikrokapsle byly charakterizovány z hlediska velikosti a ochranného účinku vůči podmínkám gastrointestinálního traktu člověka. Úspěšnost enkapsulace byla potvrzena fluorescenční hybridizací in situ. Dále byl prokázán pozitivní vliv zvýšené rychlosti míchání a přídavku 0,5 % hm. lecithinu na zmenšení velikosti mikrokapslí. Při zvýšení frekvence otáčení míchadla z 500 min-1 na 1200 min-1 došlo ke zmenšení průměrné velikosti mikrokapslí s přídavkem 0,5 % hm. lecithinu ze 78,5 +- 2,7 ?m na 38,8 +- 3,2 ?m. Přídavek 0,5 % hm. lecithinu vedl ke snížení

  • Název v anglickém jazyce

    Encapsulation of probiotics microorganisms.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to prepare microcapsules containing commercial probiotic microorganisms Lactobacillus casei Lafti L-26 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 using emulsive encapsulation and milk protein matrix. Microcapsules were characterized in terms of size and protective effect against the conditions of the human gastrointestinal tract. The successful formation of microcapsules was confirmed using fluorescence in situ hybridization. Tested was also the behavior of ncapsulated andnonencapsulated probiotics in a simulated human gastrointestinal tract (stomach and small intestine). Microcapsules showed a protective effect against low pH, bile salts and pancreatic juices.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    59-63

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku