Liquid chromatography-mass spectrometry-based metabolomics for authenticity assessment of fruit juices
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894803" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894803 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11306-011-0371-7" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s11306-011-0371-7</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11306-011-0371-7" target="_blank" >10.1007/s11306-011-0371-7</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Liquid chromatography-mass spectrometry-based metabolomics for authenticity assessment of fruit juices
Popis výsledku v původním jazyce
High performance liquid chromatography-mass spectrometry (HPLC-MS) technique, employing a hybrid triple quadrupole/linear ion trap (QqQ/LIT) mass analyzer, was used for comprehensive metabolomic fingerprinting of several fruit juices types, prepared fromexpensive (orange) or relatively low-priced (apple, grapefruit) fruits. Following the automated data mining and pre-treatment step, the suitability of the multivariate HPLC-MS metabolomic data for authentication, i.e., classification of fruit juice andadulteration detection, was assessed with the use of advanced chemometric tools (principal component analysis, PCA, and linear discrimination analysis, LDA). The LDA classification model, constructed and validated employing a highly variable samples set,was able to reliably detect 15% addition of apple or grapefruit juice to orange juice. In the final stage of this study, high performance liquid chromatography-quadrupole-quadrupole-time-of-flight mass spectrometry (HPLC-QqTOFMS) measure
Název v anglickém jazyce
Liquid chromatography-mass spectrometry-based metabolomics for authenticity assessment of fruit juices
Popis výsledku anglicky
High performance liquid chromatography-mass spectrometry (HPLC-MS) technique, employing a hybrid triple quadrupole/linear ion trap (QqQ/LIT) mass analyzer, was used for comprehensive metabolomic fingerprinting of several fruit juices types, prepared fromexpensive (orange) or relatively low-priced (apple, grapefruit) fruits. Following the automated data mining and pre-treatment step, the suitability of the multivariate HPLC-MS metabolomic data for authentication, i.e., classification of fruit juice andadulteration detection, was assessed with the use of advanced chemometric tools (principal component analysis, PCA, and linear discrimination analysis, LDA). The LDA classification model, constructed and validated employing a highly variable samples set,was able to reliably detect 15% addition of apple or grapefruit juice to orange juice. In the final stage of this study, high performance liquid chromatography-quadrupole-quadrupole-time-of-flight mass spectrometry (HPLC-QqTOFMS) measure
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B267" target="_blank" >QI101B267: Vývoj a aplikace nových efektivních postupů pro kontrolu kvality produktů zemědělské v řetězci prvovýroba a posouzení bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Metabolomics
ISSN
1573-3882
e-ISSN
—
Svazek periodika
8
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
793-803
Kód UT WoS článku
000309681300005
EID výsledku v databázi Scopus
—