Zhodnocení výskytu mykotoxinů v krmivech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894923" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894923 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení výskytu mykotoxinů v krmivech
Popis výsledku v původním jazyce
Kontaminace drobnozrnných obilovin mykotoxiny, toxickými sekundárními metabolity vláknitých hub, představuje celosvětový problém, ovlivňující zdraví lidí i zvířat. Nejdůležitější představitelé mykotoxinů vyskytujících se v obilovinách, jsou aflatoxiny, trichotheceny, zearalenony, fumonisiny a enniatiny. Z hlediska kontroly těchto nebezpečných látek je nezbytné disponovat příslušnými analytickými metodami schopnými analyzovat mykotoxiny nejen v cereáliích, ale i v obtížných matricích jako jsou siláže a komplexní krmné směsi. Metoda vyvinutá na Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha spočívá v jednoduché a rychlé přípravě vzorku na bázi principu QuEChERS, separaci pomocí vysokorozlišovací kapalinové chromatografie a hmotnostně-spektrometrické detekci (U-HPLC-MS/MS). Metoda byla optimalizována a validována pro stanovení širokého spektra mykotoxinů v krmivech. Pomocí této metody pak byl proveden průzkum obsahu mykotoxinů v široké škále krmiv.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of mycotoxins in feedstuffs
Popis výsledku anglicky
Contamination of small grain cereals with mycotoxins, toxic secondary metabolites of filamentous fungi, represents a worldwide problem influencing both the animal and human health. The most important representatives of mycotoxins occurring in cereals areaflatoxins, trichothecenes, zearalenons, fumonisins and enniatins. To control this serious problem, relevant analytical methods able to analyze mycotoxins not only in cereals, but also in difficult matrices as silages, and complex feeding samples, are needed. The method developed at the Department of Food Analysis and Nutrition (ICT Prague) consists in a simple, fast, sensitive and high-throughput procedure based on QuEChERS sample preparation, ultra-high performance liquid chromatographic separation,and tandem mass spectrometric detection (U-HPLC-MS/MS). It was optimized and validated for determination of multi-mycotoxins in a wide range of feedstuffs. Using this method, a large survey of mycotoxins in varied feeds was conducted.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7427-117-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
31-36
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
20. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—