Structural analysis of fungal glucans
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43894713" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43894713 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.2174/9781608052608113020004" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2174/9781608052608113020004</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2174/9781608052608113020004" target="_blank" >10.2174/9781608052608113020004</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Structural analysis of fungal glucans
Popis výsledku v původním jazyce
Glucans are most widespread fungal polysaccharides. Isolation of fungal glucans from raw materials requires special intervention to remove other compounds, i.e., proteins, lipids, polyphenols, as well as other polysaccharides. Purity control and structural identification of isolated polysaccharides are necessary for quality estimation of the isolation and purification processes or their specific steps. Modern chemical, spectroscopic and separation methods are able to assist solving these tasks and possess information about the structure of fungal glucans. Organic elemental analysis gives information about elements present in native glucans. Occasional presence of nitrogen could be explained by the contribution of nitrogen-containing compounds like proteins and chitin (chitosan). Total and/or reducing sugars, uronic acids, chitin and/or proteins are commonly estimated to evaluate glucan purity. Gel permeation (size-exclusion) chromatography, laser light scattering and viscometry give in
Název v anglickém jazyce
Structural analysis of fungal glucans
Popis výsledku anglicky
Glucans are most widespread fungal polysaccharides. Isolation of fungal glucans from raw materials requires special intervention to remove other compounds, i.e., proteins, lipids, polyphenols, as well as other polysaccharides. Purity control and structural identification of isolated polysaccharides are necessary for quality estimation of the isolation and purification processes or their specific steps. Modern chemical, spectroscopic and separation methods are able to assist solving these tasks and possess information about the structure of fungal glucans. Organic elemental analysis gives information about elements present in native glucans. Occasional presence of nitrogen could be explained by the contribution of nitrogen-containing compounds like proteins and chitin (chitosan). Total and/or reducing sugars, uronic acids, chitin and/or proteins are commonly estimated to evaluate glucan purity. Gel permeation (size-exclusion) chromatography, laser light scattering and viscometry give in
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F09%2F1133" target="_blank" >GA525/09/1133: Vlastnosti fungálních polysacharidových materiálů s fyziologickými účinky</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Biology and Chemistry of Beta Glucan, Volume 2: Beta-glucan, structure, chemistry and specific application
ISBN
978-1-60805-301-8
Počet stran výsledku
26
Strana od-do
3-28
Počet stran knihy
202
Název nakladatele
Bentham Science Publishers
Místo vydání
Sharjah
Kód UT WoS kapitoly
—