Prekurzory a vznik koloidního zákalu piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895118" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895118 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Prekurzory a vznik koloidního zákalu piva
Popis výsledku v původním jazyce
Vznik koloidního zákalu je jedním z nejzávažnějších problémů moderního pivovarství. Tento zákal je nejčastěji tvořen oligomerními polyfenoly a bílkovinami. Přesný mechanismus jeho tvorby není doposud plně prozkoumán, ačkoli už byla navržena celá řada teorií, které se tímto jevem zabývají. Nejvhodnějším způsobem jak vzniku zákalu předcházet je odstranění jednoho nebo obou prekursorů jeho vzniku, k čemuž se v současnosti používá křemičitých gelů a sorbentů na bázi polyamidů.
Název v anglickém jazyce
Precursors and formation of colloidal haze in beer
Popis výsledku anglicky
Colloidal haze is one of the most serious problems in modern brewing. The most common type of beer haze is formed from oligomeric polyphenols and proteins. The exact reaction mechanism of haze formation is not yet fully understood, though there are manytheories dealing with this phenomenon. The best prevention of haze formation is to remove one or both the precursors. At present silica gels and polyamide sorbents are used for removing haze-active polyphenols
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
107
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
362-368
Kód UT WoS článku
000324159200004
EID výsledku v databázi Scopus
—