Extruzní proces v cereální a cukrovinkářské technologii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895288" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895288 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Extruzní proces v cereální a cukrovinkářské technologii
Popis výsledku v původním jazyce
Extruze je perspektivním chemicko-inženýrským procesem, který umožňuje efektivně měnit vlastnosti potravin ? zvláště senzorické a texturní. Lze ji využít i k úpravě nutričních vlastností ? např. k získání pomalu stravitelného nebo rezistentního škrobu. Na uvedených příkladech jsou dokumentovány možnosti využití tohoto procesu v cereální technologii a při výrobě cukrovinek. Jednotlivé aplikace vyžadují zvláštní pozornost nejen co se týče výběru surovin a nastavení parametrů extruze, ale i vhodné konstrukce extrudéru.
Název v anglickém jazyce
Extrusion Process in Cereal and Confectionery Technologies
Popis výsledku anglicky
Extrusion is a promissing chemical-engineering process that allows effective modification of food properties ? especially sensory and textural ones. It can also be used for adjusting the nutritional properties ? e.g. to create slowly digestible or resistant starch. The presented examples show the ability to exploit this process in cereal technology and in confectionery manufacture. Every application requires paying attention not only to the selection of raw materials and extrusion parameters, but also to the suitable design of the extruder.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
129
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
350-354
Kód UT WoS článku
000327427900007
EID výsledku v databázi Scopus
—