Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Len setý-review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896933" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896933 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Len setý-review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předkládaný článek shrnuje dostupné poznatky o pěstování a významných výživových vlastnostech lnu setého. Dále je zmíněno využití lnu v potravinářském průmyslu, ale také jeho další využití v nepotravinářských odvětvích. Lněné semínko je významným zdrojemoleje s vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin. Po odlisování oleje zůstává tzv. lněná vláknina, jejíž rozpustnou složkou jsou slizy (slizovité, bobtnavé látky). Z buněčných stěn semen lze izolovat zdravotně prospěšné lignany, které jsou řazeny mezi složky vlákniny potravy.

  • Název v anglickém jazyce

    Cultivated flax-a review

  • Popis výsledku anglicky

    The article is concerned to a summary on breeding, using and nutritional properties of flax seeds. Flax seed is rich in oil with healthy unsaturated fatty acids. The soluble fibre remains after extraction of oil components. Lignans which are important health substances are in flax seed also.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2013

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    161-163

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus