Len setý-review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896933" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896933 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Len setý-review
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaný článek shrnuje dostupné poznatky o pěstování a významných výživových vlastnostech lnu setého. Dále je zmíněno využití lnu v potravinářském průmyslu, ale také jeho další využití v nepotravinářských odvětvích. Lněné semínko je významným zdrojemoleje s vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin. Po odlisování oleje zůstává tzv. lněná vláknina, jejíž rozpustnou složkou jsou slizy (slizovité, bobtnavé látky). Z buněčných stěn semen lze izolovat zdravotně prospěšné lignany, které jsou řazeny mezi složky vlákniny potravy.
Název v anglickém jazyce
Cultivated flax-a review
Popis výsledku anglicky
The article is concerned to a summary on breeding, using and nutritional properties of flax seeds. Flax seed is rich in oil with healthy unsaturated fatty acids. The soluble fibre remains after extraction of oil components. Lignans which are important health substances are in flax seed also.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2013
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
161-163
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—