VŘESOVÁ OVCE - NOVÝ ZDROJ MASA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43897131" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43897131 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VŘESOVÁ OVCE - NOVÝ ZDROJ MASA
Popis výsledku v původním jazyce
Plemenem ovcí, jehož chov se rozšiřuje, je vřesová ovce, původem ze severovýchodních oblastí Německa. Jde o skromné plemeno chované na chudých, písčitých půdách vřesovišť. Na pastvě zužitkují i méně hodnotné rostliny, a lze je tak perspektivně využít i křízené pastvě v chráněných oblastech. Je to pozdní plemeno menšího tělesného rámce, jehož předností je dobrá kvalita masa s chutí zvěřiny a nízkým výskytem loje. Charakteristickou chuť mladého jehněčího masa si udrží až do věku 12-14 měsíců. Proto bylahodnocena kvalita masa vřesové ovce: barva, textura, hmotnostní ztráty ve srovnání s masným plemenem Texel. Barva byla měřena reflexní spektrofotometrií; vřesová ovce se ukazuje tmavší než Texel. Textura masa byla hodnocena na základě Warner-Bratzlerovysíly a max. energie ve střihu, maso vřesové ovce bylo křehčí. Nebyly nalezeny rozdíly v hmotnostních ztrátách při tepelném opracování. Na základě naměřených hodnot se ukazují vřesové ovce vhodné pro produkci kvalitního jehněčího masa.
Název v anglickém jazyce
Heather sheep - a new source of meat
Popis výsledku anglicky
Sheep breeds whose breeding is expanding the heather sheep, originally from northeastern regions of Germany. It is a modest breed reared on poor, sandy soils of heaths. On the Feast utilize less valuable plants, so they can also be used to prospectivelycontrolled grazing in protected areas. It's late breed smaller body frame, the advantages of good quality meat with a taste of venison and a low incidence of fat. The characteristic taste of young lamb can hold up to 12-14 months. Therefore, the meat quality was evaluated heather sheep: color, texture, weight loss compared to beef breeds Texel. The color was measured by spectrophotometry reflective; heather sheep appears darker than Texel. The texture of meat was evaluated by Warner-Bratzlerovy strengthand max. Energy shear heather sheep meat was tender. There were no differences in weight loss during heat treatment. Based on the measured values ??show heather sheep suitable for the production of quality lamb.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-866-5
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
169-172
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
27. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—