Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VŘESOVÁ OVCE - NOVÝ ZDROJ MASA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43897131" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43897131 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VŘESOVÁ OVCE - NOVÝ ZDROJ MASA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plemenem ovcí, jehož chov se rozšiřuje, je vřesová ovce, původem ze severovýchodních oblastí Německa. Jde o skromné plemeno chované na chudých, písčitých půdách vřesovišť. Na pastvě zužitkují i méně hodnotné rostliny, a lze je tak perspektivně využít i křízené pastvě v chráněných oblastech. Je to pozdní plemeno menšího tělesného rámce, jehož předností je dobrá kvalita masa s chutí zvěřiny a nízkým výskytem loje. Charakteristickou chuť mladého jehněčího masa si udrží až do věku 12-14 měsíců. Proto bylahodnocena kvalita masa vřesové ovce: barva, textura, hmotnostní ztráty ve srovnání s masným plemenem Texel. Barva byla měřena reflexní spektrofotometrií; vřesová ovce se ukazuje tmavší než Texel. Textura masa byla hodnocena na základě Warner-Bratzlerovysíly a max. energie ve střihu, maso vřesové ovce bylo křehčí. Nebyly nalezeny rozdíly v hmotnostních ztrátách při tepelném opracování. Na základě naměřených hodnot se ukazují vřesové ovce vhodné pro produkci kvalitního jehněčího masa.

  • Název v anglickém jazyce

    Heather sheep - a new source of meat

  • Popis výsledku anglicky

    Sheep breeds whose breeding is expanding the heather sheep, originally from northeastern regions of Germany. It is a modest breed reared on poor, sandy soils of heaths. On the Feast utilize less valuable plants, so they can also be used to prospectivelycontrolled grazing in protected areas. It's late breed smaller body frame, the advantages of good quality meat with a taste of venison and a low incidence of fat. The characteristic taste of young lamb can hold up to 12-14 months. Therefore, the meat quality was evaluated heather sheep: color, texture, weight loss compared to beef breeds Texel. The color was measured by spectrophotometry reflective; heather sheep appears darker than Texel. The texture of meat was evaluated by Warner-Bratzlerovy strengthand max. Energy shear heather sheep meat was tender. There were no differences in weight loss during heat treatment. Based on the measured values ??show heather sheep suitable for the production of quality lamb.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-866-5

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    169-172

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    27. 5. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku