Krystalické modifikace uhličitanu vápenatého, jeho vznik při epuraci, velikosti agregátů a jejich dopady na čištění šťáv.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897273" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897273 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2014/PDF/361-364.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2014/PDF/361-364.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Krystalické modifikace uhličitanu vápenatého, jeho vznik při epuraci, velikosti agregátů a jejich dopady na čištění šťáv.
Popis výsledku v původním jazyce
Vznik polymorfu ve vodném prostředí je ovlivněn podmínkami krystalizace, přičemž již vytvořené krystaly CaCO3 se mohou dále transformovat na termodynamicky nejvíce stabilní kalcit. V článku jsou porovnávány tvary krystalů, které byly nalezeny v saturačním kalu, s podobnými tvary získanými srážením CaCO3 bez přítomnosti sacharosy. K identifikaci jednotlivých polymorfů od sebe či od dalších krystalických látek lze využít např. rentgenovou difraktometrii, termogravimetrii, infračervenou či Ramanovu spektrometrii. Je popsán mechanismus vzniku uhličitanu vápenatého v saturaci a diskutován vliv iontové síly na přesycení roztoku uhličitanu vápenatého. Je charakterizován měrný povrch uhličitanu vápenatého ve sraženině saturačního kalu a odhadnut počet krystalůo velikosti asi 0,3 ?m v průměrné sedimentující částici. Závěr článku je věnován vlivům na velikost částic saturačního kalu při epuraci, která souvisí se sedimentovatelností a filtrovatelností saturovaných šťáv.
Název v anglickém jazyce
Calcium Carbonate - Polymorphism, Origin in Juice Purification, Sizes of Aggregates, and Their Consequences
Popis výsledku anglicky
The formation of a polymorph in aqueous media is influenced by conditions of crystallization although once formed polymorphs of CaCO3 may transform to the most thermodynamically stable calcite. The article compares the shapes of crystals found in carbonation sludge with similar shapes obtained by precipitation of CaCO3 in the absence of sucrose. To identify the verious polymorphs from each other or from other crystalline substances, it is possible to use X-ray diffraction, thermogravimetry, infrared andRaman spectroscopies. The mechanism of calcium carbonate formation in the carbonation is described and it is discussed the influence of ionic strength on the supersaturation of the dissolved calcium carbonate is discussed. Specific surface area of carbonation sludge precipitate is characterized and the number of crystals of about 0.3 ?m in an averaged settling particle is estimated. The final part of the article deals with influences on particle size of the carbonation sludge during ju
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
130
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
361-364
Kód UT WoS článku
000345355400008
EID výsledku v databázi Scopus
—