Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of carbonyl profiles from Czech and Spanish lagers: Traditional and modern technology

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43899530" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43899530 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.10.066" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.10.066</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.10.066" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2015.10.066</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of carbonyl profiles from Czech and Spanish lagers: Traditional and modern technology

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Beer is one from the most popular alcoholic beverages worldwide. For consumer acceptance, a significant factor is its flavour and taste; carbonyl compounds play an important role as indicators of the deterioration of flavour and aroma in beers. The aim of this study was to characterize differences in the carbonyl profile from Czech and Spanish beers, based on tradition and modern technology, respectively. Headspace solid-phase microextraction and gas-chromatography mass spectrometry were used to compare lager beers. The technique of on-fibre derivatization with O-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzyl)hydroxylamine (PFBOA) was used to achieve satisfactory recovery and sensitivity. Statistical factor analysis showed three principal components, two of them explaining more than 79% of the variability and these results were related to ANOVA-significant difference analysis based on the country of origin. These two factors were related to Strecker aldehydes and Maillard products. PCA analysis scatterplot confirmed a significant difference between the Spanish and Czech beers, particularly with regard to the content of diacetyl and (E)-non-2-enal.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of carbonyl profiles from Czech and Spanish lagers: Traditional and modern technology

  • Popis výsledku anglicky

    Beer is one from the most popular alcoholic beverages worldwide. For consumer acceptance, a significant factor is its flavour and taste; carbonyl compounds play an important role as indicators of the deterioration of flavour and aroma in beers. The aim of this study was to characterize differences in the carbonyl profile from Czech and Spanish beers, based on tradition and modern technology, respectively. Headspace solid-phase microextraction and gas-chromatography mass spectrometry were used to compare lager beers. The technique of on-fibre derivatization with O-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzyl)hydroxylamine (PFBOA) was used to achieve satisfactory recovery and sensitivity. Statistical factor analysis showed three principal components, two of them explaining more than 79% of the variability and these results were related to ANOVA-significant difference analysis based on the country of origin. These two factors were related to Strecker aldehydes and Maillard products. PCA analysis scatterplot confirmed a significant difference between the Spanish and Czech beers, particularly with regard to the content of diacetyl and (E)-non-2-enal.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT - Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    březen

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    390-397

  • Kód UT WoS článku

    000367413200054

  • EID výsledku v databázi Scopus