Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Surface-engineered Saccharomyces cerevisiae displaying a-acetolactate decarboxylase from Acetobacter aceti ssp xylinum

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901672" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901672 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10529-016-2205-1" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s10529-016-2205-1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10529-016-2205-1" target="_blank" >10.1007/s10529-016-2205-1</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Surface-engineered Saccharomyces cerevisiae displaying a-acetolactate decarboxylase from Acetobacter aceti ssp xylinum

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Objectives To convert a-acetolactate into acetoin by an a-acetolactate decarboxylase (ALDC) to prevent its conversion into diacetyl that gives beer an unfavourable buttery flavour. Results We constructed a whole Saccharomyces cerevisiae cell catalyst with a truncated active ALDC from Acetobacter aceti ssp xylinum attached to the cell wall using the C-terminal anchoring domain of aagglutinin. ALDC variants in which 43 and 69 Nterminal residues were absent performed equally well and had significantly decreased amounts of diacetyl during fermentation. With these cells, the highest concentrations of diacetyl observed during fermentation were 30 % less than those in wort fermented with control yeasts displaying only the anchoring domain and, unlike the control, virtually no diacetyl was present in wort after 7 days of fermentation. Conclusions Since modification of yeasts with ALDC variants did not affect their fermentation performance, the display of a-acetolactate decarboxylase activity is an effective approach to decrease the formation of diacetyl during beer fermentation.

  • Název v anglickém jazyce

    Surface-engineered Saccharomyces cerevisiae displaying a-acetolactate decarboxylase from Acetobacter aceti ssp xylinum

  • Popis výsledku anglicky

    Objectives To convert a-acetolactate into acetoin by an a-acetolactate decarboxylase (ALDC) to prevent its conversion into diacetyl that gives beer an unfavourable buttery flavour. Results We constructed a whole Saccharomyces cerevisiae cell catalyst with a truncated active ALDC from Acetobacter aceti ssp xylinum attached to the cell wall using the C-terminal anchoring domain of aagglutinin. ALDC variants in which 43 and 69 Nterminal residues were absent performed equally well and had significantly decreased amounts of diacetyl during fermentation. With these cells, the highest concentrations of diacetyl observed during fermentation were 30 % less than those in wort fermented with control yeasts displaying only the anchoring domain and, unlike the control, virtually no diacetyl was present in wort after 7 days of fermentation. Conclusions Since modification of yeasts with ALDC variants did not affect their fermentation performance, the display of a-acetolactate decarboxylase activity is an effective approach to decrease the formation of diacetyl during beer fermentation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biotechnology Letters

  • ISSN

    0141-5492

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    2145-2151

  • Kód UT WoS článku

    000386756500019

  • EID výsledku v databázi Scopus