Výskyt mykotoxinů a pesticidů v produktech ekologického zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902007" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt mykotoxinů a pesticidů v produktech ekologického zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
V posledních letech dochází ke zvýšení požadavků konzumenta na kvalitu a původ hospodářských produktů. Spotřebitelé se více zajímají o produkci zdravých a bezpečných potravin s omezeným vlivem na životní prostředí. Bioprodukty jsou pěstovány za podmínek ekologického zemědělství, které je založeno na obměně plodin, použití specifických hnojiv a přírodních pesticidů. Absence použití syntetických pesticidů však za určitých podmínek může vést k frekventovanějšímu výskytu přírodních kontaminantů, jako jsou např. mykotoxiny. V rámci této práce bylo vyšetřeno 38 cereálních vzorků z ekologické produkce na přítomnost 323 reziduí pesticidů a 57 mykotoxinů. Pro izolaci analytů bylo využito modifikované metody QuEChERS. Pro separaci a detekci pesticidů a mykotoxinů byla využita multi-detekční analytická metoda založená na ultra-účinné kapalinové chromatografii s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLCMINUS SIGN MS/MS). Mezi mykotoxiny s nejvyšší incidencí výskytu byly enniatiny, alternariol-methylether, zearalenon a deoxynivalenol. Koncentrace detekovaných mykotoxinů byly v řádu jednotek až stovek ?g/kg. Analyzované pesticidy byly detekované v 6 vzorcích (16 %), jejich koncentrace byly v rozsahu 2-34 ?g/kg.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of mycotoxins and pesticides in organic products
Popis výsledku anglicky
In recent years, consumers' requirements on the origin and quality of agricultural products they consume continue to increase. Consumers have become more interested in the production of healthy and safe food produced with a low environmental impact. Organic products are grown under the conditions of organic farming which relies on the specific crop rotation, utilization of fertilizers and natural pesticides. However, the absence of the application of synthetic pesticides could, under certain conditions, lead to more frequent occurrence of natural contaminants as mycotoxins. In this work, 38 cereal samples from organic production were examined for the presence of 323 pesticide residues and 57 mycotoxins. For the isolation of target analytes, QuEChERS-based method was used. Multi-detection analytical method based on ultra-high performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometric detection (U-HPLCMINUS SIGN MS/MS) was enabled for separation and detection of target mycotoxins and pesticides. Mycotoxins with the highest incidence of detection were enniatins, alternariol-methylether, zearalenone, and deoxynivalenol. Concentrations of detected mycotoxins were in order of units to hundreds of ?g/kg. Analyzed pesticides were detected in 6 samples (16%), their were in the range 2-34 ?g/kg.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Pražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník přednášok z konferencie Mykotoxíny 2016
ISBN
978-80-89597-43-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
72
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT STU)
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
22. 9. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—