Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of deodorization temperature on formation of tocopherol esters and fatty acids polymers in vegetable oil

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902073" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902073 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201600027" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201600027</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201600027" target="_blank" >10.1002/ejlt.201600027</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of deodorization temperature on formation of tocopherol esters and fatty acids polymers in vegetable oil

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper describes laboratory deodorization of rapeseed oil (Ro), model sunflower (SoM), and model rapeseed (RoM) oils, its effect on the tocopherol content and the kinetics of tocopherol degradation. We now present a novel approach to analysis of alpha-tocopherol degradation product as well as kinetic study esters of alpha-tocopherol with fatty acids and alpha-tocopheryl quinones. Alpha-tocopherol esters were found to be the principal products of tocopherols degradation in high temperature experiment. A laboratory deodorization, lasting 2 h caused formation of 70-128 mg/kg of alpha-tocopherol esters in model oils and 25 mg/kg of alpha-tocopherol esters in rapeseed oil without modification. The commercially available sunflower and rapeseed oils contained 3-12 mg/kg of alpha-tocopherol esters. The alpha-tocopherol esters are formed at higher rate than alpha-tocopheryl quinone, which was unstable at high deodorization temperature. Tocopherols took no part in non-radical thermal reactions, taking place in second high-temperature experiments with oxygen-free atmosphere. We proved by DART TOF-MS the formation of polymeric fatty acids via Diels-Alder reaction taking place in heated oils.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of deodorization temperature on formation of tocopherol esters and fatty acids polymers in vegetable oil

  • Popis výsledku anglicky

    The paper describes laboratory deodorization of rapeseed oil (Ro), model sunflower (SoM), and model rapeseed (RoM) oils, its effect on the tocopherol content and the kinetics of tocopherol degradation. We now present a novel approach to analysis of alpha-tocopherol degradation product as well as kinetic study esters of alpha-tocopherol with fatty acids and alpha-tocopheryl quinones. Alpha-tocopherol esters were found to be the principal products of tocopherols degradation in high temperature experiment. A laboratory deodorization, lasting 2 h caused formation of 70-128 mg/kg of alpha-tocopherol esters in model oils and 25 mg/kg of alpha-tocopherol esters in rapeseed oil without modification. The commercially available sunflower and rapeseed oils contained 3-12 mg/kg of alpha-tocopherol esters. The alpha-tocopherol esters are formed at higher rate than alpha-tocopheryl quinone, which was unstable at high deodorization temperature. Tocopherols took no part in non-radical thermal reactions, taking place in second high-temperature experiments with oxygen-free atmosphere. We proved by DART TOF-MS the formation of polymeric fatty acids via Diels-Alder reaction taking place in heated oils.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Journal of Lipid Science and Technology

  • ISSN

    1438-7697

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    119

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1600027

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    1-15

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus