Bylany (Kutna Hora): Reconstruction of the Neolithic settlement Bylany through Organic residue analysis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902623" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902623 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bylany (Kutna Hora): Reconstruction of the Neolithic settlement Bylany through Organic residue analysis
Popis výsledku v původním jazyce
Pomocí moderních analytických metod používaných v bioarcheologii můžeme z archeologických nálezů získat informace o způsobu života, kulturním rozvrstvení a dietě našich předků. Jednou z nejúčinnějších metod je extrakce lipofilních látek z pórů neglazované keramiky a jejich následná identifikace pomocí dostupných biomarkerů. Přímou methanolickou extrakcí byly extrahovány fragmenty keramických nádob z neolitického sídliště v Bylanech u Kutné hory. Extrakty byly stanoveny kvantitativně a kvalitativně s využitím GC/FID, GC/MS a GC/C-IRMS. Majoritními látkami v extraktech byly nasycené mastné kyseliny s dlouhým a velmi dlouhým řetězcem (C16:0-C26:0), dále byly detekovány parciální estery glycerolu (C16- a C18-MAG), mastné alkoholy (C18-C28), ketony a rezidua tri- a diterpenických alkoholů či uhlovodíků. Izotopová analýza ?13 uhlíku mastných kyselin C16:0 a C18:0 prokázala rezidua tuku přežvýkavců (skot, kozy) a vepřového tuku.
Název v anglickém jazyce
Bylany (Kutna Hora): Reconstruction of the Neolithic settlement Bylany through Organic residue analysis
Popis výsledku anglicky
Archaeological potsherds have become a valuable source of information about diet and the wider economies of ancient communities, especially through the analysis of lipids preserved in the microporous matrix of the ceramic vessels. One of the most eficient method for extraction seems to direct methanolic extraction. Using this method, more than 70% of the analysed potsherds yielded appreciable amounts of lipids dominated by C16:0 and C18:0 fatty acids, with compound-specific carbon isotope compositions indicating origins predominantly from ruminant and non-ruminant animal fats. Detection of very long fatty acids, fatty alcohols and traces of terpene compounds originating from plants suggested a combination of meat- and plant-based diet components and specialised use of some vessels.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AC - Archeologie, antropologie, etnologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 54. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-35-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
135-141
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Češkovice
Datum konání akce
11. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—