Autentifikace a kvantifikace komerčně významných druhů masa pomocí DNA analýzy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903415" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903415 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Autentifikace a kvantifikace komerčně významných druhů masa pomocí DNA analýzy
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo navržení a ověření metodiky na odhalení těchto nesrovnalostí založené na polymerázové řetězové reakci (PCR). Postup zahrnuje izolaci deoxyribonukleové kyseliny ze vzorků masa a masných výrobků, protokoly PCR navržené pro kontrolu autenticity biologického původu vzorku a kvantifikaci podílu DNA hovězího a vepřového masa. K izolaci deoxyribonukleové kyseliny byl vybrán a experimentálně ověřen protokol definovaný v normě ČSN EN ISO 21571 využívající ionogenní detergent cetyltrimetylamonium bromid (CTAB). K druhové identifikaci byla použita kvalitativní mnohonásobná PCR se specifickými primery komplementárními k mitochondriální DNA prasat, skotu, drůbeže, koně a ke genomové DNA savců a drůbeže. Při návrhu metodiky bylo přihlédnuto k faktu, že jednotlivé živočišné druhy mají odlišnou sekvenci mitochondriální DNA v genu pro cytochrom b. Detekční limit genomové DNA byl stanoven na 0,3 ng DNA v reakci. Pro určení zastoupení vybraných druhů masa byla použita metoda kvantitativní PCR s fluorescenční detekcí v reálném čase (qPCR). Byla provedena relativní kvantifikace s primery a sondami specificky rozpoznávající sekvence cílových DNA vepřového beta aktinu, hovězí cGMP fosfodiesterázy a genu kódujícího myostatin. Kvantifikace všech tří cílových úseků byly prováděny simultánně v jedné amplifikační reakci, efektivita procesů byla ověřena prostřednictvím DNA různé koncentrace.
Název v anglickém jazyce
Authentication and quantification of the meat using DNA analysis
Popis výsledku anglicky
Methods based on the amplification of DNA using the selected segment of the mitochondrial or nuclear DNA, were used, inter alia, for authentication and quantification of different types of meat such as beef, pork, horse and poultry. PCR is proven, fast and relatively inexpensive method that enables serial analysis of samples of nucleic acids.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů