Aromata - víme jaká jíme?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914915" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914915 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aromata - víme jaká jíme?
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se soustředí zejména na problematiku značení aromat a zdravotní aspekty spojené s aromatickými látkami. Popisuje a porovnává způsoby možného označení aromat, poukazuje na legislativní prostor v možnostech označení a na zdravotní rizika související s nedostatečným značením. Blíže se soustředí na aromatické látky kumarin, glycyrrhizovou kyselinu, kofein, thujon, chinin, regulované nařízením ES 1334/2008, přehledně porovnává jejich přijatelné denní dávky, maximální povolené limity, běžná množství v potravinách a přírodních zdrojích, možné škodlivé a pozitivní zdravotní účinky. Zároveň odkazuje na studie některých aromatických látek, jejichž možné nežádoucí zdravotní účinky je potřeba vzít v potaz. V závěru zmiňuje ekonomické aspekty vedoucí k falšování a přínos vývoje moderních metod pro odhalování nedostatků.
Název v anglickém jazyce
Flavourings ? do we know the flavourings we eat?
Popis výsledku anglicky
The article focuses mainly on the issue of labeling of flavorings and health aspects associated with aromatic substances. It describes and compares the possible ways of labeling aromas, highlights the legislative space in the possibilities of labeling and the possible health risks associated with inadequate labeling. Closer focuses on aromatic compounds coumarin, glycyrrhizinic acid, caffeine, thujone, quinine, regulated by EC Regulation 1334/2008, clearly compares their acceptable daily intakes, maximum permitted levels, common quantities in food and natural resources, possible harmful and positive health effects. Also refers to the studies of some aromatic substances whose possible adverse health effects need to be taken into account. Et the end mentions economic aspects leading to adulteration and benefits of developing advanced methods for the detection of shortcomings.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
ročník 2017
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
128-131
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—