Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aromata - víme jaká jíme?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914915" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914915 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aromata - víme jaká jíme?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se soustředí zejména na problematiku značení aromat a zdravotní aspekty spojené s aromatickými látkami. Popisuje a porovnává způsoby možného označení aromat, poukazuje na legislativní prostor v možnostech označení a na zdravotní rizika související s nedostatečným značením. Blíže se soustředí na aromatické látky kumarin, glycyrrhizovou kyselinu, kofein, thujon, chinin, regulované nařízením ES 1334/2008, přehledně porovnává jejich přijatelné denní dávky, maximální povolené limity, běžná množství v potravinách a přírodních zdrojích, možné škodlivé a pozitivní zdravotní účinky. Zároveň odkazuje na studie některých aromatických látek, jejichž možné nežádoucí zdravotní účinky je potřeba vzít v potaz. V závěru zmiňuje ekonomické aspekty vedoucí k falšování a přínos vývoje moderních metod pro odhalování nedostatků.

  • Název v anglickém jazyce

    Flavourings ? do we know the flavourings we eat?

  • Popis výsledku anglicky

    The article focuses mainly on the issue of labeling of flavorings and health aspects associated with aromatic substances. It describes and compares the possible ways of labeling aromas, highlights the legislative space in the possibilities of labeling and the possible health risks associated with inadequate labeling. Closer focuses on aromatic compounds coumarin, glycyrrhizinic acid, caffeine, thujone, quinine, regulated by EC Regulation 1334/2008, clearly compares their acceptable daily intakes, maximum permitted levels, common quantities in food and natural resources, possible harmful and positive health effects. Also refers to the studies of some aromatic substances whose possible adverse health effects need to be taken into account. Et the end mentions economic aspects leading to adulteration and benefits of developing advanced methods for the detection of shortcomings.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    ročník 2017

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    128-131

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus