Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Non-destructive determination of nitrogen in malting barleys by instrumental photon activation analysis and its comparison with the Dumas method

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43914633" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43914633 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61389005:_____/18:00488727 RIV/67985891:_____/18:00495348

  • Výsledek na webu

    <a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jib.477/full" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jib.477/full</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jib.477" target="_blank" >10.1002/jib.477</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Non-destructive determination of nitrogen in malting barleys by instrumental photon activation analysis and its comparison with the Dumas method

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Instrumental photon activation analysis (IPAA) was used tomeasure the nitrogen content of malting barleys used in brewing and breeding in the Czech Republic. The study compares the fast and non-destructive IPAA method with the classical Dumasmethod requiring combustion of the sample. The IPAA procedure for nitrogen assay is based on measuring the positron–electron annihilation γ line at 511 keV from the photoactivation product 13N, which is interfered with by other positron emitting nuclides. Interference from15Ocan be eliminated by counting after a sufficient decay time. Interferences from34mCl and 38K can be corrected via measuring their specific γ lines at 146.4 and 2167.7 keV, respectively. The IPAA procedure has been verified by analysis of several biological referencematerials and is suitable for nitrogenmeasurement in cereals and other plantmaterials with a detection limit down to 102 wt%. Nitrogen contents in malting barleys ranged from 1.4 to 2.2 wt% and were dependent on the cereal variety and growth conditions (fertilizer use and chemical protection).

  • Název v anglickém jazyce

    Non-destructive determination of nitrogen in malting barleys by instrumental photon activation analysis and its comparison with the Dumas method

  • Popis výsledku anglicky

    Instrumental photon activation analysis (IPAA) was used tomeasure the nitrogen content of malting barleys used in brewing and breeding in the Czech Republic. The study compares the fast and non-destructive IPAA method with the classical Dumasmethod requiring combustion of the sample. The IPAA procedure for nitrogen assay is based on measuring the positron–electron annihilation γ line at 511 keV from the photoactivation product 13N, which is interfered with by other positron emitting nuclides. Interference from15Ocan be eliminated by counting after a sufficient decay time. Interferences from34mCl and 38K can be corrected via measuring their specific γ lines at 146.4 and 2167.7 keV, respectively. The IPAA procedure has been verified by analysis of several biological referencematerials and is suitable for nitrogenmeasurement in cereals and other plantmaterials with a detection limit down to 102 wt%. Nitrogen contents in malting barleys ranged from 1.4 to 2.2 wt% and were dependent on the cereal variety and growth conditions (fertilizer use and chemical protection).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    124

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    4-8

  • Kód UT WoS článku

    000425592200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85042363744