Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bakterie mléčného kvašení, probiotika

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917397" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917397 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bakterie mléčného kvašení, probiotika

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kapitola se zabývá základní charakteristikou bakterií mléčného kvašení, jejich výskytem a významem v potravinářském průmyslu. Jsou shrnuty poznatky o rodech, které se do této skupiny řadí. Dále je pozornost věnována metabolické aktivitě druhů, které se využívají při výrobě fermentovaných mléčných výrobků. Jedná se o podrobnější shrnutí metabolismu sacharidů, dále jejich proteolytickou a lipolytickou aktivitu. V neposlední řadě je popsána jejich antimikrobiální aktivita (protektivní funkce) a probiotická funkce.

  • Název v anglickém jazyce

    Lactic acid bacteria, probiotics

  • Popis výsledku anglicky

    This chapter deals with the basic characteristics of lactic acid bacteria, their occurrence and their importance in the food industry. There is a summary of the knowledge about the genera that belong to this group. Attention is also paid to the metabolic activity of the species used in the production of fermented dairy products. This is a more detailed summary of carbohydrate metabolism, as well as their proteolytic and lipolytic activity. Last but not least, their antimicrobial activity (protective function) and probiotic function are described.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Bakterie mléčného kvašení, probiotika a fermentované mléčné výrobky

  • ISBN

    978-80-88019-34-3

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    4-9

  • Počet stran knihy

    47

  • Název nakladatele

    Potravinářská komora ČR

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly