Bakterie mléčného kvašení, probiotika
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917397" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917397 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení, probiotika
Popis výsledku v původním jazyce
Kapitola se zabývá základní charakteristikou bakterií mléčného kvašení, jejich výskytem a významem v potravinářském průmyslu. Jsou shrnuty poznatky o rodech, které se do této skupiny řadí. Dále je pozornost věnována metabolické aktivitě druhů, které se využívají při výrobě fermentovaných mléčných výrobků. Jedná se o podrobnější shrnutí metabolismu sacharidů, dále jejich proteolytickou a lipolytickou aktivitu. V neposlední řadě je popsána jejich antimikrobiální aktivita (protektivní funkce) a probiotická funkce.
Název v anglickém jazyce
Lactic acid bacteria, probiotics
Popis výsledku anglicky
This chapter deals with the basic characteristics of lactic acid bacteria, their occurrence and their importance in the food industry. There is a summary of the knowledge about the genera that belong to this group. Attention is also paid to the metabolic activity of the species used in the production of fermented dairy products. This is a more detailed summary of carbohydrate metabolism, as well as their proteolytic and lipolytic activity. Last but not least, their antimicrobial activity (protective function) and probiotic function are described.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Bakterie mléčného kvašení, probiotika a fermentované mléčné výrobky
ISBN
978-80-88019-34-3
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
4-9
Počet stran knihy
47
Název nakladatele
Potravinářská komora ČR
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—