Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of nitrogen sources on growth of thraustochytrids in waste water from the demineralization of cheese whey

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918398" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918398 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://apps.webofknowledge.com/full_record.do?product=WOS&search_mode=GeneralSearch&qid=1&SID=E6n1LdiSJFad8Ywyfik&page=1&doc=1" target="_blank" >https://apps.webofknowledge.com/full_record.do?product=WOS&search_mode=GeneralSearch&qid=1&SID=E6n1LdiSJFad8Ywyfik&page=1&doc=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/172/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/172/2018-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of nitrogen sources on growth of thraustochytrids in waste water from the demineralization of cheese whey

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An experimental design was ued to optimize the growth of two thraustochytrids, (Schizochytrium limacinum PA-968 and Japonochytrium marinum AN-4), on different nitrogen sources (yeast extract, corn steep liquor, ammonium sulphate) supplemented into saline waste water from the demineralization of cheese whey. Yeast extract was found to be the most suitable complex nutrient source. Nitrogen limitation was found to increase the lipid content in shake flask cultures of thraustochytrids by 12.7-22.4% w/w. The maximum total lipid content (79.1% w/w) and docosahexaenoic acid productivity (0.465 g/l per day) were achieved by J. marinum AN-4 in shake flask cultures. Fed-batch cultures of J. marinum AN-4, under conditions of nitrogen limitation, yielded biomass with a lower lipid content (72.1% wt.) but higher docosahexaenoic acid productivity (1.43 g/l per day). These results provide proof of concept that fed-batch cultivation of thraustochytrids, combined with nitrogen limitation, can be an appropriate strategy for the productive use of saline waste water from the dairy industry.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of nitrogen sources on growth of thraustochytrids in waste water from the demineralization of cheese whey

  • Popis výsledku anglicky

    An experimental design was ued to optimize the growth of two thraustochytrids, (Schizochytrium limacinum PA-968 and Japonochytrium marinum AN-4), on different nitrogen sources (yeast extract, corn steep liquor, ammonium sulphate) supplemented into saline waste water from the demineralization of cheese whey. Yeast extract was found to be the most suitable complex nutrient source. Nitrogen limitation was found to increase the lipid content in shake flask cultures of thraustochytrids by 12.7-22.4% w/w. The maximum total lipid content (79.1% w/w) and docosahexaenoic acid productivity (0.465 g/l per day) were achieved by J. marinum AN-4 in shake flask cultures. Fed-batch cultures of J. marinum AN-4, under conditions of nitrogen limitation, yielded biomass with a lower lipid content (72.1% wt.) but higher docosahexaenoic acid productivity (1.43 g/l per day). These results provide proof of concept that fed-batch cultivation of thraustochytrids, combined with nitrogen limitation, can be an appropriate strategy for the productive use of saline waste water from the dairy industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20901 - Industrial biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE01020080" target="_blank" >TE01020080: Centrum kompetence pro výzkum biorafinací</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    383-390

  • Kód UT WoS článku

    000493786100012

  • EID výsledku v databázi Scopus