Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika pro charakterizaci semen máku setého pomocí metabolomických fingerprintů / profilů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918973" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918973 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika pro charakterizaci semen máku setého pomocí metabolomických fingerprintů / profilů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu U-HPLC-HRMS, jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o autenticitě makových semen (ověření geografického původu makových semen, průkaz tepelného ošetření). Metodika byla vyvinuta pro účely projektu QK172026311530272 - „Diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého&quot;. Aplikace metody v rámci tohoto projektu významně přispěje k potvrzení původu makových semen a zároveň k popsání chemických změn, které probíhají během termostabilizace máku. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedenou metodiku je vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu možné aplikovat ve smluvních státních i soukromých laboratořích a výzkumných centrech.

  • Název v anglickém jazyce

    Methodology for characterization of poppy seeds using metabolomic fingerprints / profiles

  • Popis výsledku anglicky

    The parameters and performance characteristics of this analytical method, which is based on the principle of U-HPLC-HRMS, are suitable for obtaining rapid qualitative information on the authenticity of poppy seeds (verification of geographical origin of poppy seeds, heat treatment certificate). The methodology was developed for the purpose of the project QK172026311530272 - &quot;Diagnostic methods for laboratory checking of the authenticity of poppy&quot;. The contractual user of the methodology is the Czech Agriculture and Food Inspection Authority (CAFIA). Due to the simplicity and speed of the procedure, this methodology can be applied in contracted state and private laboratories and research centers.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Mák fingerprint

  • Číslo předpisu

    9/2019

  • Technické parametry

    ISO 9001

  • Ekonomické parametry

    Výhodou metodiky je využití ultra-vysokoúčinné LC, která má oproti konvenční HPLC vyšší separační potenciál, umožňuje významné zkrácení doby analýzy, ale i snížení spotřeby rozpouštědel. To je výhodné jak z ekonomického, tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů. Při bilanci ekonomických aspektů bylo předpokládáno, že laboratoř má již má zkušenosti s analýzou v systémech U-HPLC-HRMS a vlastní LC-HRMS. Implementace metody zahrnuje zjištění aktuálních pracovních charakteristik zejména zjištění citlivosti a opakovatelnosti metody. Za předpokladu, že by bylo provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz (provozní náklady 1400 Kč/1 analýza), celkové náklady na implementaci by se rovnaly 28 tis. Kč. Ekonomicky významným přínosem je podstatné zvýšení účinnosti kontroly dodržování nařízení (ES) č. 1169/2011 a nařízení (ES) č. 178/2002. Dalším přínosem je zvýšení důvěry veřejnosti k potravinám. Ekonomické přínosy očekávané v této oblasti nelze však přesně kvantifikovat.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 603 00, Brno

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů