Metodika pro charakterizaci semen máku setého pomocí metabolomických fingerprintů / profilů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918973" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918973 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika pro charakterizaci semen máku setého pomocí metabolomických fingerprintů / profilů
Popis výsledku v původním jazyce
Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu U-HPLC-HRMS, jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o autenticitě makových semen (ověření geografického původu makových semen, průkaz tepelného ošetření). Metodika byla vyvinuta pro účely projektu QK172026311530272 - „Diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého". Aplikace metody v rámci tohoto projektu významně přispěje k potvrzení původu makových semen a zároveň k popsání chemických změn, které probíhají během termostabilizace máku. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedenou metodiku je vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu možné aplikovat ve smluvních státních i soukromých laboratořích a výzkumných centrech.
Název v anglickém jazyce
Methodology for characterization of poppy seeds using metabolomic fingerprints / profiles
Popis výsledku anglicky
The parameters and performance characteristics of this analytical method, which is based on the principle of U-HPLC-HRMS, are suitable for obtaining rapid qualitative information on the authenticity of poppy seeds (verification of geographical origin of poppy seeds, heat treatment certificate). The methodology was developed for the purpose of the project QK172026311530272 - "Diagnostic methods for laboratory checking of the authenticity of poppy". The contractual user of the methodology is the Czech Agriculture and Food Inspection Authority (CAFIA). Due to the simplicity and speed of the procedure, this methodology can be applied in contracted state and private laboratories and research centers.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Mák fingerprint
Číslo předpisu
9/2019
Technické parametry
ISO 9001
Ekonomické parametry
Výhodou metodiky je využití ultra-vysokoúčinné LC, která má oproti konvenční HPLC vyšší separační potenciál, umožňuje významné zkrácení doby analýzy, ale i snížení spotřeby rozpouštědel. To je výhodné jak z ekonomického, tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů. Při bilanci ekonomických aspektů bylo předpokládáno, že laboratoř má již má zkušenosti s analýzou v systémech U-HPLC-HRMS a vlastní LC-HRMS. Implementace metody zahrnuje zjištění aktuálních pracovních charakteristik zejména zjištění citlivosti a opakovatelnosti metody. Za předpokladu, že by bylo provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz (provozní náklady 1400 Kč/1 analýza), celkové náklady na implementaci by se rovnaly 28 tis. Kč. Ekonomicky významným přínosem je podstatné zvýšení účinnosti kontroly dodržování nařízení (ES) č. 1169/2011 a nařízení (ES) č. 178/2002. Dalším přínosem je zvýšení důvěry veřejnosti k potravinám. Ekonomické přínosy očekávané v této oblasti nelze však přesně kvantifikovat.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 603 00, Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů