Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Verification of cheeses authenticity by mass spectrometry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919189" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919189 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11410/19:10416942

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jssc.201900659" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jssc.201900659</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jssc.201900659" target="_blank" >10.1002/jssc.201900659</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Verification of cheeses authenticity by mass spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cheeses are a group of fermented dairy products that are produced all over the world in various forms and flavours. Milk, especially sheep or goat milk, is still regarded as an expensive raw material in the world, which makes milk and milk products highly attractive as a fraud target. Most often, such fraud includes partial or complete substitution with cheaper sorts of milk (e.g. bovine milk). The aim of this work was to verify the authenticity of 27 cheeses commonly emerging on the Czech food market. The cheeses were distinguished on the basis of milk animal species origin. For this purpose, two mass spectrometry techniques were used: matrix-assisted laser desorption/ionization with time of flight mass spectrometry together with principal component analysis method and liquid chromatography coupled with electrospray ionization and quadrupole time-of-flight mass spectrometry. The results were a partial success, because the cheeses could only be partially distinguished with the first mass spectrometry technique probably because of the influence of some protein additive materials in cheeses. The second technique allowed for collecting higher quality results and thus appears to be highly suitable for the research task. © 2019 WILEY-VCH Verlag GmbH &amp; Co. KGaA, Weinheim

  • Název v anglickém jazyce

    Verification of cheeses authenticity by mass spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    Cheeses are a group of fermented dairy products that are produced all over the world in various forms and flavours. Milk, especially sheep or goat milk, is still regarded as an expensive raw material in the world, which makes milk and milk products highly attractive as a fraud target. Most often, such fraud includes partial or complete substitution with cheaper sorts of milk (e.g. bovine milk). The aim of this work was to verify the authenticity of 27 cheeses commonly emerging on the Czech food market. The cheeses were distinguished on the basis of milk animal species origin. For this purpose, two mass spectrometry techniques were used: matrix-assisted laser desorption/ionization with time of flight mass spectrometry together with principal component analysis method and liquid chromatography coupled with electrospray ionization and quadrupole time-of-flight mass spectrometry. The results were a partial success, because the cheeses could only be partially distinguished with the first mass spectrometry technique probably because of the influence of some protein additive materials in cheeses. The second technique allowed for collecting higher quality results and thus appears to be highly suitable for the research task. © 2019 WILEY-VCH Verlag GmbH &amp; Co. KGaA, Weinheim

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Separation Science

  • ISSN

    1615-9306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    42

  • Číslo periodika v rámci svazku

    22

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    3487-3496

  • Kód UT WoS článku

    000497882500011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85074016617