Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metabolomics-based authentication of wines according to a grape variety

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919209" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919209 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Metabolomics-based authentication of wines according to a grape variety

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In recent years, there has been growing interest availability of analytical methods for wine authentication. While procedures for geographic origin authentication have been already reported, development of those for recognition of a grape variety used for wine production still remains a challenge. Here, we investigate the suitability of the metabolomic fingerprinting of authentic wine samples, using ultra-high-performance liquid chromatography coupled to high-resolution tandem mass spectrometry. Red and white wines (five varieties of each, 200 samples in total) were analyzed within our study. The generated data were processed by principal component analysis and then by partial least squares discriminant analysis. The resulting statistical models were validated and assessed according to their R2 (cum) and Q2 (cum) parameters. Our results indicate that an HRMS based metabolomic fingerprinting of wine is a promising strategy for wine variety authentication, of course, additional data are needed to verify the models.

  • Název v anglickém jazyce

    Metabolomics-based authentication of wines according to a grape variety

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years, there has been growing interest availability of analytical methods for wine authentication. While procedures for geographic origin authentication have been already reported, development of those for recognition of a grape variety used for wine production still remains a challenge. Here, we investigate the suitability of the metabolomic fingerprinting of authentic wine samples, using ultra-high-performance liquid chromatography coupled to high-resolution tandem mass spectrometry. Red and white wines (five varieties of each, 200 samples in total) were analyzed within our study. The generated data were processed by principal component analysis and then by partial least squares discriminant analysis. The resulting statistical models were validated and assessed according to their R2 (cum) and Q2 (cum) parameters. Our results indicate that an HRMS based metabolomic fingerprinting of wine is a promising strategy for wine variety authentication, of course, additional data are needed to verify the models.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů