Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Composition, structure and rheological properties of arabinoxylans isolated from seed mucilages of various flax cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919858" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919858 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Composition, structure and rheological properties of arabinoxylans isolated from seed mucilages of various flax cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nowadays plant seed mucilages are attractive for various applications in food, pharmacy and cosmetics because of their unique rheological properties. Flaxseed (Linum usitatissimum) mucilage demonstrates high viscosity and water-holding capacity, good emulsifying properties. At high concentrations it behaves as viscoelastic system. Highly branched arabynoxylan is the main component of this mucilage, so the composition and structure of this polysaccharide could be crucial for physical properties of the whole material. In this work pure arabinoxylans were isolated from flaxseed mucilages of ten cultivars. The composition, structure and rheological properties of isolated polysaccharides were characterized by the appropriate spectroscopic (FTIR, Raman, NMR), separation (GPC, GC) and rheological methods. Multivariate statistical methods (HCA, PCA) were used to evaluate genetically determined di↵erences between the individual arabinoxylans.

  • Název v anglickém jazyce

    Composition, structure and rheological properties of arabinoxylans isolated from seed mucilages of various flax cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Nowadays plant seed mucilages are attractive for various applications in food, pharmacy and cosmetics because of their unique rheological properties. Flaxseed (Linum usitatissimum) mucilage demonstrates high viscosity and water-holding capacity, good emulsifying properties. At high concentrations it behaves as viscoelastic system. Highly branched arabynoxylan is the main component of this mucilage, so the composition and structure of this polysaccharide could be crucial for physical properties of the whole material. In this work pure arabinoxylans were isolated from flaxseed mucilages of ten cultivars. The composition, structure and rheological properties of isolated polysaccharides were characterized by the appropriate spectroscopic (FTIR, Raman, NMR), separation (GPC, GC) and rheological methods. Multivariate statistical methods (HCA, PCA) were used to evaluate genetically determined di↵erences between the individual arabinoxylans.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10404 - Polymer science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů