GC-MS/O for the characterization of odours from cheese-production wastewater: A case study
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920624" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920624 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://iwaponline.com/wst/article/82/11/2482/77906/GC-MS-O-for-the-characterization-of-odours-from" target="_blank" >https://iwaponline.com/wst/article/82/11/2482/77906/GC-MS-O-for-the-characterization-of-odours-from</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2166/wst.2020.513" target="_blank" >10.2166/wst.2020.513</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
GC-MS/O for the characterization of odours from cheese-production wastewater: A case study
Popis výsledku v původním jazyce
The foul odour of cheese-production wastewater is a common problem in areas surrounding dairy wastewater treatment plants. For successful odour management, a better understanding of the key odorants and how to handle them during wastewater treatment is needed. This paper documents the results of using gas chromatography-mass spectrometry coupled with olfactometry (GC-MS/O) to analyze odours emanating from a possibly overloaded treatment plant in Czechia. Using a DB5 capillary column, 20 compounds were detected and identified, nonanal (FDgeomean 152) and octen-3-ol (FDgeomean 2048) having the most pungent odours.
Název v anglickém jazyce
GC-MS/O for the characterization of odours from cheese-production wastewater: A case study
Popis výsledku anglicky
The foul odour of cheese-production wastewater is a common problem in areas surrounding dairy wastewater treatment plants. For successful odour management, a better understanding of the key odorants and how to handle them during wastewater treatment is needed. This paper documents the results of using gas chromatography-mass spectrometry coupled with olfactometry (GC-MS/O) to analyze odours emanating from a possibly overloaded treatment plant in Czechia. Using a DB5 capillary column, 20 compounds were detected and identified, nonanal (FDgeomean 152) and octen-3-ol (FDgeomean 2048) having the most pungent odours.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Water Science and Technology
ISSN
0273-1223
e-ISSN
—
Svazek periodika
82
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
"2482–2490"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—