A Simple LC–MS Multi-Analyte Method to Determine Food Additives and Caffeine in Beverages
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921059" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921059 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.chromatographyonline.com/view/a-simple-lc-ms-multi-analyte-method-to-determine-food-additives-and-caffeine-in-beverages" target="_blank" >https://www.chromatographyonline.com/view/a-simple-lc-ms-multi-analyte-method-to-determine-food-additives-and-caffeine-in-beverages</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A Simple LC–MS Multi-Analyte Method to Determine Food Additives and Caffeine in Beverages
Popis výsledku v původním jazyce
A simple LC–MS method has been developed and validated for the simultaneous determination of 18 synthetic food additives and caffeine in soft and energy drinks, and in various alcoholic beverages. Nine food colours (tartrazine, sunset yellow FCF, azorubine, ponceau 4R, allura red AC, patent blue V, brilliant blue FCF, green S, brilliant black BN), two preservatives (sorbic and benzoic acid) and seven sweeteners (acesulfame K, aspartame, cyclamic acid, saccharin, sucralose, neohesperidin DC, neotame) were targeted food additives. The method employs reversed-phase ultra-high performance liquid chromatography (UHPLC) for analyte separation and a single quadrupole mass spectrometer for their detection. The limits of quantification were low enough to enable a reliable control of maximum limits set for some additives (Regulation [EC] No. 1333/2008). The method was applied for analysis of a wide range of samples collected at a typical supermarket: 14 soft drinks, 19 energy drinks, and 43 alcoholic beverages.
Název v anglickém jazyce
A Simple LC–MS Multi-Analyte Method to Determine Food Additives and Caffeine in Beverages
Popis výsledku anglicky
A simple LC–MS method has been developed and validated for the simultaneous determination of 18 synthetic food additives and caffeine in soft and energy drinks, and in various alcoholic beverages. Nine food colours (tartrazine, sunset yellow FCF, azorubine, ponceau 4R, allura red AC, patent blue V, brilliant blue FCF, green S, brilliant black BN), two preservatives (sorbic and benzoic acid) and seven sweeteners (acesulfame K, aspartame, cyclamic acid, saccharin, sucralose, neohesperidin DC, neotame) were targeted food additives. The method employs reversed-phase ultra-high performance liquid chromatography (UHPLC) for analyte separation and a single quadrupole mass spectrometer for their detection. The limits of quantification were low enough to enable a reliable control of maximum limits set for some additives (Regulation [EC] No. 1333/2008). The method was applied for analysis of a wide range of samples collected at a typical supermarket: 14 soft drinks, 19 energy drinks, and 43 alcoholic beverages.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
LC GC Europe
ISSN
1471-6577
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
327-335
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—