Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metabolic fingerprinting strategy: Investigation of markers for the detection of extra virgin olive oil adulteration with soft-deodorized olive oils

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925046" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925046 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108649" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108649</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108649" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2021.108649</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Metabolic fingerprinting strategy: Investigation of markers for the detection of extra virgin olive oil adulteration with soft-deodorized olive oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    As extra virgin olive oil (EVOO) is a high value commodity, it might be subject of various fraudulent practices. This study is focused on a challenging authentication issue, addition of lower grade, soft-deodorized olive oil to EVOO. In the first step, sample sets of authentic EVOOs, soft-deodorized oils and their admixtures were extracted by aqueous methanol; obtained polar fractions were then analysed by ultra-high performance liquid chromatography coupled to hybrid quadrupole time-of-flight high-resolution tandem mass spectrometry (UHPLC-QTOF-HRMS/MS). Subsequent chemometric evaluation of metabolic fingerprints enabled suggestion of several ions that might be characteristic for deodorized oils; most of tentatively identified compounds were oxidized fatty acid derivatives. In the second phase, the ‘marker&apos; ions were employed for target analysis by ultra-high performance liquid chromatography coupled to triple quadrupole tandem mass spectrometry (UHPLC-QqQ-MS/MS) what enabled achieving lower the detection limits. Two compounds were selected as the best markers for detection of soft-deodorized olive oil addition, tentatively identified as methyl ester of hydroxy octadecenoic acid and ester derivative of oleic acid. © 2021 Elsevier Ltd

  • Název v anglickém jazyce

    Metabolic fingerprinting strategy: Investigation of markers for the detection of extra virgin olive oil adulteration with soft-deodorized olive oils

  • Popis výsledku anglicky

    As extra virgin olive oil (EVOO) is a high value commodity, it might be subject of various fraudulent practices. This study is focused on a challenging authentication issue, addition of lower grade, soft-deodorized olive oil to EVOO. In the first step, sample sets of authentic EVOOs, soft-deodorized oils and their admixtures were extracted by aqueous methanol; obtained polar fractions were then analysed by ultra-high performance liquid chromatography coupled to hybrid quadrupole time-of-flight high-resolution tandem mass spectrometry (UHPLC-QTOF-HRMS/MS). Subsequent chemometric evaluation of metabolic fingerprints enabled suggestion of several ions that might be characteristic for deodorized oils; most of tentatively identified compounds were oxidized fatty acid derivatives. In the second phase, the ‘marker&apos; ions were employed for target analysis by ultra-high performance liquid chromatography coupled to triple quadrupole tandem mass spectrometry (UHPLC-QqQ-MS/MS) what enabled achieving lower the detection limits. Two compounds were selected as the best markers for detection of soft-deodorized olive oil addition, tentatively identified as methyl ester of hydroxy octadecenoic acid and ester derivative of oleic acid. © 2021 Elsevier Ltd

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

    1873-7129

  • Svazek periodika

    134

  • Číslo periodika v rámci svazku

    APR 2022

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    nestrankovano

  • Kód UT WoS článku

    000742844100006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85121631568