Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Short communication: Antibacterial and antibiofilm effect of natural substances and their mixtures over Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Escherichia coli

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925054" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925054 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643821019307" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643821019307</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112777" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2021.112777</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Short communication: Antibacterial and antibiofilm effect of natural substances and their mixtures over Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Escherichia coli

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Natural antimicrobial agents used as food additives and agents for active food packaging development are a promising way to reduce food-associated microbial risks. We compared the antibacterial and antibiofilm effect of seven natural-origin additives suitable for active food packaging (calcium lactate, citric acid, curcumin, erythorbic acid, garlic extract, hop extract, nisin) against Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, and Escherichia coli. Minimal inhibitory concentration (MIC) and MIC for biofilm formation (MICBF) were determined. All the tested substances provided a significant antibacterial effect (p ≤ 0.05); among the tested bacteria, E. coli was the most resistant strain to all substances (p ≤ 0.05). Citric acid (MIC and MICBF 0.25–0.5 wt%), garlic extract (MIC and MICBF 2.0–4.0 wt%), and erythorbic acid (MIC 3.0–5.0 wt%; MICBF 2.0–5.0 wt%) were evaluated as the most effective ones. Further, mixtures of garlic extract and i) calcium lactate, ii) curcumin, iii) erythorbic acid, iv) hop extract, v) nisin provided synergy and higher bacterial suppression than the substances alone, even for E. coli (p ≤ 0.05). Thus, this strategy of combining two food additives could prolong the product shelf-life when incorporated, for example, into functionalized food packaging (nano)materials.

  • Název v anglickém jazyce

    Short communication: Antibacterial and antibiofilm effect of natural substances and their mixtures over Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Escherichia coli

  • Popis výsledku anglicky

    Natural antimicrobial agents used as food additives and agents for active food packaging development are a promising way to reduce food-associated microbial risks. We compared the antibacterial and antibiofilm effect of seven natural-origin additives suitable for active food packaging (calcium lactate, citric acid, curcumin, erythorbic acid, garlic extract, hop extract, nisin) against Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, and Escherichia coli. Minimal inhibitory concentration (MIC) and MIC for biofilm formation (MICBF) were determined. All the tested substances provided a significant antibacterial effect (p ≤ 0.05); among the tested bacteria, E. coli was the most resistant strain to all substances (p ≤ 0.05). Citric acid (MIC and MICBF 0.25–0.5 wt%), garlic extract (MIC and MICBF 2.0–4.0 wt%), and erythorbic acid (MIC 3.0–5.0 wt%; MICBF 2.0–5.0 wt%) were evaluated as the most effective ones. Further, mixtures of garlic extract and i) calcium lactate, ii) curcumin, iii) erythorbic acid, iv) hop extract, v) nisin provided synergy and higher bacterial suppression than the substances alone, even for E. coli (p ≤ 0.05). Thus, this strategy of combining two food additives could prolong the product shelf-life when incorporated, for example, into functionalized food packaging (nano)materials.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT - Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

    1096-1127

  • Svazek periodika

    154

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    112777

  • Kód UT WoS článku

    000718929600003

  • EID výsledku v databázi Scopus