L-ASPARAGINASY A JEJICH POTENCIÁL V MEDICÍNĚ A POTRAVINÁŘSTVÍ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43927862" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43927862 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.54779/chl20230508" target="_blank" >https://doi.org/10.54779/chl20230508</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.54779/chl20230508" target="_blank" >10.54779/chl20230508</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
L-ASPARAGINASY A JEJICH POTENCIÁL V MEDICÍNĚ A POTRAVINÁŘSTVÍ
Popis výsledku v původním jazyce
L‑Asparaginasa (EC 3.5.1.1) je klíčovým enzymem, který hydrolyzuje L‑asparagin na L‑asparagovou kyselinu a amoniak. Této vlastnosti L‑asparaginasy je využíváno v protinádorové terapii k inhibici syntézy proteinů v rakovinných buňkách. L‑Asparaginasa je díky tomu základem pro chemoterapii využívanou k léčbě pacientů s akutní lymfoblastickou leukémií v pediatrii. Komerční L‑asparaginasy jsou pro aplikace ve zdravotnictví získávány především z Escherichia coli a Erwinia chrysanthemi (přejmenována na Dickeya dadantii). Nicméně, vysoká míra nežádoucích účinků komplikuje dlouhodobé klinické použití L‑asparaginasy, a proto se současný výzkum zaměřuje na hledání enzymů nových či na modifikaci vlastností enzymů již známých. Zároveň se L‑asparaginasa v posledních letech stala nepostradatelnou pro potravinářský průmysl, ve kterém je uznávána jako jeden z možných prostředků pro odstraňování L‑asparaginu z potravin, u kterých hrozí vznik akrylamidu během tepelného zpracování. Tento článek poskytuje přehled informací o současném využití L‑asparaginas a jejich úskalích.
Název v anglickém jazyce
L-Asparaginases and Their Potential in Biotechnology and Medicine
Popis výsledku anglicky
L-Asparaginase (EC 3.5.1.1) is a key enzyme that hydrolyzes L-asparagine to L-aspartic acid and ammonia. This feature of L-asparaginase is used in anti-cancer therapy to inhibit protein synthesis in cancer cells. Therefore, L-asparaginase is used as a basis for chemotherapy to treat patients with acute lymphoblastic leukemia in pediatrics. Commercial L-asparaginases for healthcare applications are mainly obtained from Escherichia coli and Erwinia chrysanthemi (renamed to Dickeya dadantii). However, the high prevalence of adverse effects complicates the long-term clinical use of L-asparaginase, and therefore current research focuses on the search for new enzymes or on modifying the properties of enzymes already known. At the same time, L-asparaginase has become indispensable for the food industry in recent years, when it had been recognized as one of the possible tools for removing L-asparagine from foods that are at risk of acrylamide formation during thermal processing. This review provides an overview of the current use of L-asparaginase and its pitfalls. © 2023, Czech Society of Chemical Engineering. All rights reserved.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
CHEMICKE LISTY
ISSN
0009-2770
e-ISSN
1213-7103
Svazek periodika
117
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
508-515
Kód UT WoS článku
001051450000005
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85169445189