Změny skvalenu při technologickém a kulinárním zpracování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928755" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928755 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny skvalenu při technologickém a kulinárním zpracování
Popis výsledku v původním jazyce
Skvalen je přírodní triterpen a důležitý meziprodukt biosyntézy sterolů a hopanoidů v různých typech buněk od bakterií po člověka. Syntéza a další konverze skvalenu jsou klíčové kroky v metabolismu sterolů a příbuzných složek. Nejvyšší koncentrace skvalenu je v kožních lipidech a tukové tkáni. Je jedním z nejdůležitějších lipidů kožních buněk (obsah 13 %) a je vylučován mazovými žlázami. Díky příznivým fyziologickým účinkům je skvalen aplikován ve výživě, farmacii a medicíně. Skvalen lze nalézt zejména v oleji ze žraločích jater a v některých rostlinných olejích. Zdrojem rostlinného fytosterolu je olivový olej, přičemž skvalen zde plní úlohu zejména ve stabilitě oleje a spolu s dalšími lipidovými složkami slouží k prevenci kancerogeneze či kardiovaskulárních chorob.Výhodou jednobuněčných olejů jakožto potencionálních zdrojů skvalenu je, že je snadné zvýšit a regulovat jejich výrobu. Produkce není ovlivněna faktory, jako jsou sezónní změny, geografická poloha, doba sklizně a doprava, které jsou při používání rostlinných a živočišných materiálů limitujícími. Olejnaté mikroorganismy mají potenciál růstu na odpadech a vedlejších produktech agro-průmyslového sektoru.
Název v anglickém jazyce
Changes in squalene during technological and culinary processing
Popis výsledku anglicky
Squalene is a natural triterpene and an important intermediate in the biosynthesis of sterols and hopanoids in various cell types from bacteria to humans. The synthesis and subsequent conversion of squalene are key steps in the metabolism of sterols and related components. The highest concentration of squalene is in skin lipids and adipose tissue. It is one of the most important lipids of skin cells (content 13%) and is secreted by sebaceous glands. Thanks to its beneficial physiological effects, squalene is used in nutrition, pharmacy and medicine. Squalene can be found mainly in shark liver oil and some vegetable oils. The source of plant phytosterol is olive oil, where squalene plays a role in the stability of the oil and, together with other lipid components, serves to prevent carcinogenesis and cardiovascular diseases.The advantage of single cell oils as potential sources of squalene is that it is easy to increase and regulate their production. Production is not affected by factors such as seasonal changes, geographic location, harvest time and transportation, which are limiting when using plant and animal materials. Oleaginous microorganisms have the potential to grow on wastes and by-products of the agro-industrial sector.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z 60. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-88307-15-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
90-95
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Strážnice
Datum konání akce
10. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—