Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny skvalenu při technologickém a kulinárním zpracování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928755" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928755 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny skvalenu při technologickém a kulinárním zpracování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Skvalen je přírodní triterpen a důležitý meziprodukt biosyntézy sterolů a hopanoidů v různých typech buněk od bakterií po člověka. Syntéza a další konverze skvalenu jsou klíčové kroky v metabolismu sterolů a příbuzných složek. Nejvyšší koncentrace skvalenu je v kožních lipidech a tukové tkáni. Je jedním z nejdůležitějších lipidů kožních buněk (obsah 13 %) a je vylučován mazovými žlázami. Díky příznivým fyziologickým účinkům je skvalen aplikován ve výživě, farmacii a medicíně. Skvalen lze nalézt zejména v oleji ze žraločích jater a v některých rostlinných olejích. Zdrojem rostlinného fytosterolu je olivový olej, přičemž skvalen zde plní úlohu zejména ve stabilitě oleje a spolu s dalšími lipidovými složkami slouží k prevenci kancerogeneze či kardiovaskulárních chorob.Výhodou jednobuněčných olejů jakožto potencionálních zdrojů skvalenu je, že je snadné zvýšit a regulovat jejich výrobu. Produkce není ovlivněna faktory, jako jsou sezónní změny, geografická poloha, doba sklizně a doprava, které jsou při používání rostlinných a živočišných materiálů limitujícími. Olejnaté mikroorganismy mají potenciál růstu na odpadech a vedlejších produktech agro-průmyslového sektoru.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in squalene during technological and culinary processing

  • Popis výsledku anglicky

    Squalene is a natural triterpene and an important intermediate in the biosynthesis of sterols and hopanoids in various cell types from bacteria to humans. The synthesis and subsequent conversion of squalene are key steps in the metabolism of sterols and related components. The highest concentration of squalene is in skin lipids and adipose tissue. It is one of the most important lipids of skin cells (content 13%) and is secreted by sebaceous glands. Thanks to its beneficial physiological effects, squalene is used in nutrition, pharmacy and medicine. Squalene can be found mainly in shark liver oil and some vegetable oils. The source of plant phytosterol is olive oil, where squalene plays a role in the stability of the oil and, together with other lipid components, serves to prevent carcinogenesis and cardiovascular diseases.The advantage of single cell oils as potential sources of squalene is that it is easy to increase and regulate their production. Production is not affected by factors such as seasonal changes, geographic location, harvest time and transportation, which are limiting when using plant and animal materials. Oleaginous microorganisms have the potential to grow on wastes and by-products of the agro-industrial sector.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z 60. Mezinárodní konference o olejích a tucích

  • ISBN

    978-80-88307-15-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    90-95

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Strážnice

  • Datum konání akce

    10. 5. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku