Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zpracování na kvalitativní parametry řepkových olejů z liniových odrůd řepky olejky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930959" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930959 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43930960

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zpracování na kvalitativní parametry řepkových olejů z liniových odrůd řepky olejky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ozimé druhy řepky olejky jsou v České republice nejvíce pěstovanou olejninou. Cílem tohoto příspěvku bylo porovnání kvalitativních parametrů (profil mastných kyselin, obsah fosfolipidů, karotenoidů a chlorofylů, měřeno jako feofytiny) pro 8 vybraných liniových odrůd semen řepky olejky a tří způsobů jejich zpracování (lisování za studena, lisování za tepla a extrahování). Vzorky olejů z jednotlivých liniových odrůd se mezi sebou lišily v procentuálním zastoupení mastných kyselin, což odpovídalo jejich charakteristice dle obsahu kyseliny olejové. U obsahu karotenoidů, chlorofylů (feofytinových barviv) a fosfolipidů byl významný rozdíl při způsobu získávání oleje (lisováním či extrakcí), vliv odrůdy nebyl statisticky významný.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of processing methods on the qualitative parameters of rapeseed oil from line varieties of rapeseed crop

  • Popis výsledku anglicky

    Winter oilseed rape species are the most cultivated oilseed in the Czech Republic. The aim of this paper was to compare qualitative parameters (fatty acid profile, content of phospholipids, carotenoids and chlorophylls – measured as pheophytin) for 8 selected line varieties of oilseed rape and three methods of their processing (cold pressing, hot pressing and extraction). Oil samples from individual line varieties differed in the percentage of fatty acids, which corresponded to their characteristics according to the oleic acid content. There was a significant difference in the content of carotenoids, chlorophylls and phospholipids in the method of oil processing (by pressing or extraction), the effect of the variety was not statistically significant.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů