Vliv zpracování na kvalitativní parametry řepkových olejů z liniových odrůd řepky olejky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930959" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930959 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43930960
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zpracování na kvalitativní parametry řepkových olejů z liniových odrůd řepky olejky
Popis výsledku v původním jazyce
Ozimé druhy řepky olejky jsou v České republice nejvíce pěstovanou olejninou. Cílem tohoto příspěvku bylo porovnání kvalitativních parametrů (profil mastných kyselin, obsah fosfolipidů, karotenoidů a chlorofylů, měřeno jako feofytiny) pro 8 vybraných liniových odrůd semen řepky olejky a tří způsobů jejich zpracování (lisování za studena, lisování za tepla a extrahování). Vzorky olejů z jednotlivých liniových odrůd se mezi sebou lišily v procentuálním zastoupení mastných kyselin, což odpovídalo jejich charakteristice dle obsahu kyseliny olejové. U obsahu karotenoidů, chlorofylů (feofytinových barviv) a fosfolipidů byl významný rozdíl při způsobu získávání oleje (lisováním či extrakcí), vliv odrůdy nebyl statisticky významný.
Název v anglickém jazyce
Effects of processing methods on the qualitative parameters of rapeseed oil from line varieties of rapeseed crop
Popis výsledku anglicky
Winter oilseed rape species are the most cultivated oilseed in the Czech Republic. The aim of this paper was to compare qualitative parameters (fatty acid profile, content of phospholipids, carotenoids and chlorophylls – measured as pheophytin) for 8 selected line varieties of oilseed rape and three methods of their processing (cold pressing, hot pressing and extraction). Oil samples from individual line varieties differed in the percentage of fatty acids, which corresponded to their characteristics according to the oleic acid content. There was a significant difference in the content of carotenoids, chlorophylls and phospholipids in the method of oil processing (by pressing or extraction), the effect of the variety was not statistically significant.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů