Nastavování parametrů automatického vaření cukrovin ve fázi naváření krystalů pomocí expertního systému
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F01%3A00003844" target="_blank" >RIV/60461373:22340/01:00003844 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nastavování parametrů automatického vaření cukrovin ve fázi naváření krystalů pomocí expertního systému
Popis výsledku v původním jazyce
Sváření cukrovin (tj. proces krystalizace cukru) v cukrovaru je technologicky poměrně komplikovaný postup s několika recykly. Řízení cukrovarské varny se proto potýká s celou řadou menších či větších problémů. Mezi klíčové, které zásadně ovlivňují chod varny jako celku, kvalitu vyráběných meziproduktů a produktů a efektivnost výrobního procesu, patří mj. problém nastavování hodnot řídicích parametrů automatického vaření cukrovin ve fázi naváření krystalů v zrniči. Protože se metodami klasické regulace či logického řízení uvedená komplikace řešit nedá, je třeba použít složitějších algoritmů. Příspěvek je proto věnován přípravě podkladů a možnému postupu návrhu příslušných řídících parametrů pro dva navářecí roztoky pomocí produkčního expertního systému.
Název v anglickém jazyce
Setting up automatic boiling of massecuite parameters by means of expert system in phase 'boiling up seeds'
Popis výsledku anglicky
Crystallization of saccharose from technical solutions taking place in discontinuous part of sugar factory (boiling house) is final stage of sugar production. The control of this relatively technologically complicated process, which is routinely providedby computer system with programmable logical automats and superior computers, grapples with series of problems. From among key ones that affect fundamentally equable boiling house working, quality of intermediate products and products and so effectiveness of process of production the setting up in discontinuous vacuum pan. It is necessary to use more complex algorithms because this problem cannot be solved by classic or logical control methods. Thus the paper is dedicated to data planning and possibledesign of corresponding control parameters for two solutions intended for boiling up seeds by means of production expert system.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JD - Využití počítačů, robotika a její aplikace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 48. konference CHISA 2001
ISBN
80-86059-32-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
Ing. Jan Novosad, Procesní inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní, Šumava
Datum konání akce
15. 10. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—