Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nastavování parametrů automatického vaření cukrovin ve fázi naváření krystalů pomocí expertního systému

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F01%3A00003844" target="_blank" >RIV/60461373:22340/01:00003844 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nastavování parametrů automatického vaření cukrovin ve fázi naváření krystalů pomocí expertního systému

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sváření cukrovin (tj. proces krystalizace cukru) v cukrovaru je technologicky poměrně komplikovaný postup s několika recykly. Řízení cukrovarské varny se proto potýká s celou řadou menších či větších problémů. Mezi klíčové, které zásadně ovlivňují chod varny jako celku, kvalitu vyráběných meziproduktů a produktů a efektivnost výrobního procesu, patří mj. problém nastavování hodnot řídicích parametrů automatického vaření cukrovin ve fázi naváření krystalů v zrniči. Protože se metodami klasické regulace či logického řízení uvedená komplikace řešit nedá, je třeba použít složitějších algoritmů. Příspěvek je proto věnován přípravě podkladů a možnému postupu návrhu příslušných řídících parametrů pro dva navářecí roztoky pomocí produkčního expertního systému.

  • Název v anglickém jazyce

    Setting up automatic boiling of massecuite parameters by means of expert system in phase 'boiling up seeds'

  • Popis výsledku anglicky

    Crystallization of saccharose from technical solutions taking place in discontinuous part of sugar factory (boiling house) is final stage of sugar production. The control of this relatively technologically complicated process, which is routinely providedby computer system with programmable logical automats and superior computers, grapples with series of problems. From among key ones that affect fundamentally equable boiling house working, quality of intermediate products and products and so effectiveness of process of production the setting up in discontinuous vacuum pan. It is necessary to use more complex algorithms because this problem cannot be solved by classic or logical control methods. Thus the paper is dedicated to data planning and possibledesign of corresponding control parameters for two solutions intended for boiling up seeds by means of production expert system.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JD - Využití počítačů, robotika a její aplikace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek 48. konference CHISA 2001

  • ISBN

    80-86059-32-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Ing. Jan Novosad, Procesní inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní, Šumava

  • Datum konání akce

    15. 10. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku