Fuzzy shlukování bioprocesních dat - kultivace pekařského droždí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F04%3A00011190" target="_blank" >RIV/60461373:22340/04:00011190 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Fuzzy Clustering of Bioprocess Data - Baker's Yeast Cultivation
Popis výsledku v původním jazyce
This paper presents an application of fuzzy C-means clustering of bioprocess data. The goal of clustering attempts was to classify physiological state of microorganisms reflected in characteristic extra-cellular measured data. The methodology is demonstrated and verified on data gathered during experimental cultivations of the yeast strain Saccharomyces cerevisiae. Clustering results are compared to other clustering methods and data classification made by skilled domain expert. Cluster validity measuresare discussed as well and two novel cluster validity measures were developed to address the problem of optimal number of clusters determination.
Název v anglickém jazyce
Fuzzy Clustering of Bioprocess Data - Baker's Yeast Cultivation
Popis výsledku anglicky
This paper presents an application of fuzzy C-means clustering of bioprocess data. The goal of clustering attempts was to classify physiological state of microorganisms reflected in characteristic extra-cellular measured data. The methodology is demonstrated and verified on data gathered during experimental cultivations of the yeast strain Saccharomyces cerevisiae. Clustering results are compared to other clustering methods and data classification made by skilled domain expert. Cluster validity measuresare discussed as well and two novel cluster validity measures were developed to address the problem of optimal number of clusters determination.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JD - Využití počítačů, robotika a její aplikace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proc. of the 6th International Scientific-Technical Conference Process Control 2004
ISBN
80-7194-662-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Kouty nad Desnou
Datum konání akce
9. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—