Partial molar volumes of organic solutes in water. XX. Glycine(aq) and L-alanine(aq) at temperatures T = 298 K to 443 K and at pressures up to 30 MPa.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F10%3A00023345" target="_blank" >RIV/60461373:22340/10:00023345 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Partial molar volumes of organic solutes in water. XX. Glycine(aq) and L-alanine(aq) at temperatures T = 298 K to 443 K and at pressures up to 30 MPa.
Popis výsledku v původním jazyce
Density data for dilute aqueous solutions of two amino acids (glycine, L-alanine) obtained using a flow vibrating-tube densimeter are presented together with partial molar volumes at infinite dilution (standard molar volumes, V0m,2) calculated from the measured data. The experiments were performed at temperatures from T = 298 K up to T = 443 K at pressures close to the saturation line of water, at pressures in the range from 15 MPa to 17 MPa, and at 30 MPa. Values of an analogue of isothermal compressibility, ?0T,2 = -(1/V0m,2)(V0m,2/p)T, are also evaluated. Maxima on the curves V0m,2(T) and ?0T,2(T) are observed and discussed. The new data along with literature values of standard molar volumes and heat capacities are used for generating the recommended parameterization of an equation of state for standard molar thermodynamic properties of the aqueous amino acids.
Název v anglickém jazyce
Partial molar volumes of organic solutes in water. XX. Glycine(aq) and L-alanine(aq) at temperatures T = 298 K to 443 K and at pressures up to 30 MPa.
Popis výsledku anglicky
Density data for dilute aqueous solutions of two amino acids (glycine, L-alanine) obtained using a flow vibrating-tube densimeter are presented together with partial molar volumes at infinite dilution (standard molar volumes, V0m,2) calculated from the measured data. The experiments were performed at temperatures from T = 298 K up to T = 443 K at pressures close to the saturation line of water, at pressures in the range from 15 MPa to 17 MPa, and at 30 MPa. Values of an analogue of isothermal compressibility, ?0T,2 = -(1/V0m,2)(V0m,2/p)T, are also evaluated. Maxima on the curves V0m,2(T) and ?0T,2(T) are observed and discussed. The new data along with literature values of standard molar volumes and heat capacities are used for generating the recommended parameterization of an equation of state for standard molar thermodynamic properties of the aqueous amino acids.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BJ - Termodynamika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Chemical Thermodynamics
ISSN
0021-9614
e-ISSN
—
Svazek periodika
42
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000272898600007
EID výsledku v databázi Scopus
—