Analysis of iodine and its species in animal tissues
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F15%3A43899993" target="_blank" >RIV/60461373:22340/15:43899993 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/09542299.2015.1087160" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/09542299.2015.1087160</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/09542299.2015.1087160" target="_blank" >10.1080/09542299.2015.1087160</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of iodine and its species in animal tissues
Popis výsledku v původním jazyce
A method allowing the determination of the total iodine content and iodine species in samples of animal tissues using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) as an element-specific detector was developed. The total iodine content was determined after microwave digestion with 25% (w/w) water solution of tetramethylammonium hydroxide. The detection limit was 26.9gkg(-1) I, and the accuracy of the determination was proven through the analysis of SRM Non-Fat Milk Powder, porcine liver, and Atlantic Cod muscle samples using standard addition methods. The extracts for the speciation analysis were prepared through sample dispersion in water using an Ultra-Turrax((R)) T10. The extraction yields ranged from 46 to 84% for different types of tissues. The determination of the inorganic iodine species was performed using ion-exchange chromatography (PRP X100, mobile phase 100mmolL(-1) ammonium nitrate, pH 7.4) coupled to ICP-MS. A detection limit of 1.1gkg(-1) I was obtained for both
Název v anglickém jazyce
Analysis of iodine and its species in animal tissues
Popis výsledku anglicky
A method allowing the determination of the total iodine content and iodine species in samples of animal tissues using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) as an element-specific detector was developed. The total iodine content was determined after microwave digestion with 25% (w/w) water solution of tetramethylammonium hydroxide. The detection limit was 26.9gkg(-1) I, and the accuracy of the determination was proven through the analysis of SRM Non-Fat Milk Powder, porcine liver, and Atlantic Cod muscle samples using standard addition methods. The extracts for the speciation analysis were prepared through sample dispersion in water using an Ultra-Turrax((R)) T10. The extraction yields ranged from 46 to 84% for different types of tissues. The determination of the inorganic iodine species was performed using ion-exchange chromatography (PRP X100, mobile phase 100mmolL(-1) ammonium nitrate, pH 7.4) coupled to ICP-MS. A detection limit of 1.1gkg(-1) I was obtained for both
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA13-04580S" target="_blank" >GA13-04580S: Transformace a speciace selenu v potravním řetězci: vliv diety obohacené selenem</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemical Speciation and Bioavailability
ISSN
0954-2299
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
81-91
Kód UT WoS článku
000363086300004
EID výsledku v databázi Scopus
—