Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Calorimetric study on the interaction of didecyldimethylammonium and decyltrimethylammonium cations with native cyclodextrins in water

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F16%3A43901668" target="_blank" >RIV/60461373:22340/16:43901668 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021961416000495" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021961416000495</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jct.2016.01.027" target="_blank" >10.1016/j.jct.2016.01.027</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Calorimetric study on the interaction of didecyldimethylammonium and decyltrimethylammonium cations with native cyclodextrins in water

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The interaction of two decylammonium surfactants, didecyldimethylammonium bromide (D) and decyltrimethylammonium bromide (S), with native a -, b-, and c -cyclodextrins (CDs) was systematically examined using the isothermal titration calorimetry (ITC). The measured heat data at five temperatures ranging from (283.15 to 318.15) K were treated simultaneously allowing the estimation of thermody- namically consistent temperature dependence of the equilibrium constant, the enthalpy and heat capacity for the formation of inclusion complexes. The heat data for D/ a -CD interaction were analysed by the sequential binding model with 1:1, 1:2 and 1:3 (D: a -CD) stoichiometries, while other surfactant-CD combinations were examined using only 1:1 and 1:2/2:1 stoichiometries. Thermodynamic quantities for complexation are discussed in terms of structural features and their temperature dependence. The enthalpy-entropy compensation analysis of selected surfactant-CD 1:1 complexes obeys a linear relationship. Due to entropical stabilization caused to a high extent by alkyl chain desolvation, the >C 10 bearing ions were found not to follow the patterns previously published on binding of other guests. The prediction of the binding thermodynamic properties of D/CD from the S/CD interaction was tested and found surprisingly accurate.

  • Název v anglickém jazyce

    Calorimetric study on the interaction of didecyldimethylammonium and decyltrimethylammonium cations with native cyclodextrins in water

  • Popis výsledku anglicky

    The interaction of two decylammonium surfactants, didecyldimethylammonium bromide (D) and decyltrimethylammonium bromide (S), with native a -, b-, and c -cyclodextrins (CDs) was systematically examined using the isothermal titration calorimetry (ITC). The measured heat data at five temperatures ranging from (283.15 to 318.15) K were treated simultaneously allowing the estimation of thermody- namically consistent temperature dependence of the equilibrium constant, the enthalpy and heat capacity for the formation of inclusion complexes. The heat data for D/ a -CD interaction were analysed by the sequential binding model with 1:1, 1:2 and 1:3 (D: a -CD) stoichiometries, while other surfactant-CD combinations were examined using only 1:1 and 1:2/2:1 stoichiometries. Thermodynamic quantities for complexation are discussed in terms of structural features and their temperature dependence. The enthalpy-entropy compensation analysis of selected surfactant-CD 1:1 complexes obeys a linear relationship. Due to entropical stabilization caused to a high extent by alkyl chain desolvation, the >C 10 bearing ions were found not to follow the patterns previously published on binding of other guests. The prediction of the binding thermodynamic properties of D/CD from the S/CD interaction was tested and found surprisingly accurate.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Chemical Thermodynamics

  • ISSN

    0021-9614

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    97

  • Číslo periodika v rámci svazku

    08.02.2016

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    235-243

  • Kód UT WoS článku

    000373488800030

  • EID výsledku v databázi Scopus