Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Software Sensors for the Monitoring of Bioprocesses

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F21%3A43921576" target="_blank" >RIV/60461373:22340/21:43921576 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-57802-2_20" target="_blank" >https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-57802-2_20</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-57802-2_20" target="_blank" >10.1007/978-3-030-57802-2_20</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Software Sensors for the Monitoring of Bioprocesses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper presents various software based approaches suitable for the design of knowledge-based monitoring of biotechnological production processes. These processes require special treatment with respect to the complexity in biochemical reactions which make the design and construction of reasonably complex and practically usable mathematical models rather difficult. Additional complexity arises from the lack of industrially viable sensors for on-line measurement of key process variables. Software sensors which often use tools from the field of artificial intelligence represent one of the suitable approaches for the overcoming of the above mentioned limitations for its ability to utilize effectively both quantitative and qualitative knowledge about the monitored bioprocess. This approach is shown in practice using two different case studies of knowledge-based software sensors.

  • Název v anglickém jazyce

    Software Sensors for the Monitoring of Bioprocesses

  • Popis výsledku anglicky

    This paper presents various software based approaches suitable for the design of knowledge-based monitoring of biotechnological production processes. These processes require special treatment with respect to the complexity in biochemical reactions which make the design and construction of reasonably complex and practically usable mathematical models rather difficult. Additional complexity arises from the lack of industrially viable sensors for on-line measurement of key process variables. Software sensors which often use tools from the field of artificial intelligence represent one of the suitable approaches for the overcoming of the above mentioned limitations for its ability to utilize effectively both quantitative and qualitative knowledge about the monitored bioprocess. This approach is shown in practice using two different case studies of knowledge-based software sensors.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    15th International Conference on Soft Computing Models in Industrial and Environmental Applications (SOCO 2020)

  • ISBN

    978-3-030-57801-5

  • ISSN

    2194-5357

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    207-215

  • Název nakladatele

    Springer International Publishing Switzerland

  • Místo vydání

    Cham

  • Místo konání akce

    BURGOS

  • Datum konání akce

    16. 9. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku