Software Sensors for the Monitoring of Bioprocesses
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F21%3A43921576" target="_blank" >RIV/60461373:22340/21:43921576 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-57802-2_20" target="_blank" >https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-57802-2_20</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-57802-2_20" target="_blank" >10.1007/978-3-030-57802-2_20</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Software Sensors for the Monitoring of Bioprocesses
Popis výsledku v původním jazyce
This paper presents various software based approaches suitable for the design of knowledge-based monitoring of biotechnological production processes. These processes require special treatment with respect to the complexity in biochemical reactions which make the design and construction of reasonably complex and practically usable mathematical models rather difficult. Additional complexity arises from the lack of industrially viable sensors for on-line measurement of key process variables. Software sensors which often use tools from the field of artificial intelligence represent one of the suitable approaches for the overcoming of the above mentioned limitations for its ability to utilize effectively both quantitative and qualitative knowledge about the monitored bioprocess. This approach is shown in practice using two different case studies of knowledge-based software sensors.
Název v anglickém jazyce
Software Sensors for the Monitoring of Bioprocesses
Popis výsledku anglicky
This paper presents various software based approaches suitable for the design of knowledge-based monitoring of biotechnological production processes. These processes require special treatment with respect to the complexity in biochemical reactions which make the design and construction of reasonably complex and practically usable mathematical models rather difficult. Additional complexity arises from the lack of industrially viable sensors for on-line measurement of key process variables. Software sensors which often use tools from the field of artificial intelligence represent one of the suitable approaches for the overcoming of the above mentioned limitations for its ability to utilize effectively both quantitative and qualitative knowledge about the monitored bioprocess. This approach is shown in practice using two different case studies of knowledge-based software sensors.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
15th International Conference on Soft Computing Models in Industrial and Environmental Applications (SOCO 2020)
ISBN
978-3-030-57801-5
ISSN
2194-5357
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
207-215
Název nakladatele
Springer International Publishing Switzerland
Místo vydání
Cham
Místo konání akce
BURGOS
Datum konání akce
16. 9. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—