Pivovarství: teorie a praxe výroby piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F21%3A43922406" target="_blank" >RIV/60461373:22340/21:43922406 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pivovarství: teorie a praxe výroby piva
Popis výsledku v původním jazyce
Kniha „Pivovarství“ pojednává v šestnácti kapitolách o celém procesu výroby piva. První kapitola se zabývá surovinami potřebnými pro výrobu piva (slad, chmel a chmelové produkty, voda a pomocné suroviny). Separátní kapitola je věnována pivovarským kvasinkám. Stěžejní část publikace tvoří kapitoly, v nichž je podrobně popsána výroba piva od přípravy mladiny na varně, přes hlavní kvašení a dokvašování, filtraci (včetně odstřeďování a membránových technik) až po pasteraci a stáčení. V knize jsou porovnávány vlastnosti různých druhů piv, fyzikálně-chemická a senzorická stabilita piva, vysvětlen proces stárnutí piva a hodnocení jeho jakosti. Samostatné kapitoly se zabývají enzymy důležitými pro výrobu piva, mikrobiologií pivovarské výroby, řízením jakosti, hygienou a sanitací výrobních zařízení, energetickým hospodářstvím a problematikou odpadních vod a emisí. Závěr knihy je věnován zdravotním aspektům piva. Jednotlivé kapitoly jsou většinou zahájeny krátkým přehledem historického vývoje, následují teoretické základy, přehled používaných technologií včetně inovací, laboratorní kontroly apod. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních citací. Kniha je rozsahem a pojetím určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarství, dále pivovarským odborníkům a v neposlední řadě i nadšencům z řad laické veřejnosti, kteří se chtějí o tradičním českém oboru dozvědět více podrobností.
Název v anglickém jazyce
Brewing: theory and practice of beer production.
Popis výsledku anglicky
The book "Brewing" deals in sixteen chapters with the whole process of beer production. The first chapter deals with the raw materials needed for beer production (malt, hops and hop products, water and auxiliary raw materials). A separate chapter is devoted to brewer's yeast. The main part of the publication consists of chapters in which the production of beer is described in detail, from the preparation of wort in the brewing, through the main fermentation and final fermentation, filtration (including centrifugation and membrane techniques) to pasteurization and bottling. The book compares the properties of different types of beer, physico-chemical and sensory stability of beer, explains the aging process of beer and evaluates its quality. Separate chapters deal with enzymes important for beer production, microbiology of brewing, quality management, hygiene and sanitation of production facilities, energy management and wastewater and emissions issues. The conclusion of the book is devoted to the health aspects of beer. The individual chapters are usually started with a brief overview of historical development, followed by theoretical foundations, an overview of the technologies used, including innovations, laboratory control, etc. Each chapter is supplemented by a very rich list of literary citations. The scope and concept of the book is intended for bachelor's, master's and doctoral students of brewing, as well as brewing experts and, last but not least, enthusiasts from the general public who want to learn more details about the traditional Czech field.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-87109-71-7
Počet stran knihy
952
Název nakladatele
Havlíček Brain Team
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—