Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pivovarství: teorie a praxe výroby piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F21%3A43922406" target="_blank" >RIV/60461373:22340/21:43922406 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pivovarství: teorie a praxe výroby piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kniha „Pivovarství“ pojednává v šestnácti kapitolách o celém procesu výroby piva. První kapitola se zabývá surovinami potřebnými pro výrobu piva (slad, chmel a chmelové produkty, voda a pomocné suroviny). Separátní kapitola je věnována pivovarským kvasinkám. Stěžejní část publikace tvoří kapitoly, v nichž je podrobně popsána výroba piva od přípravy mladiny na varně, přes hlavní kvašení a dokvašování, filtraci (včetně odstřeďování a membránových technik) až po pasteraci a stáčení. V knize jsou porovnávány vlastnosti různých druhů piv, fyzikálně-chemická a senzorická stabilita piva, vysvětlen proces stárnutí piva a hodnocení jeho jakosti. Samostatné kapitoly se zabývají enzymy důležitými pro výrobu piva, mikrobiologií pivovarské výroby, řízením jakosti, hygienou a sanitací výrobních zařízení, energetickým hospodářstvím a problematikou odpadních vod a emisí. Závěr knihy je věnován zdravotním aspektům piva. Jednotlivé kapitoly jsou většinou zahájeny krátkým přehledem historického vývoje, následují teoretické základy, přehled používaných technologií včetně inovací, laboratorní kontroly apod. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních citací. Kniha je rozsahem a pojetím určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarství, dále pivovarským odborníkům a v neposlední řadě i nadšencům z řad laické veřejnosti, kteří se chtějí o tradičním českém oboru dozvědět více podrobností.

  • Název v anglickém jazyce

    Brewing: theory and practice of beer production.

  • Popis výsledku anglicky

    The book &quot;Brewing&quot; deals in sixteen chapters with the whole process of beer production. The first chapter deals with the raw materials needed for beer production (malt, hops and hop products, water and auxiliary raw materials). A separate chapter is devoted to brewer&apos;s yeast. The main part of the publication consists of chapters in which the production of beer is described in detail, from the preparation of wort in the brewing, through the main fermentation and final fermentation, filtration (including centrifugation and membrane techniques) to pasteurization and bottling. The book compares the properties of different types of beer, physico-chemical and sensory stability of beer, explains the aging process of beer and evaluates its quality. Separate chapters deal with enzymes important for beer production, microbiology of brewing, quality management, hygiene and sanitation of production facilities, energy management and wastewater and emissions issues. The conclusion of the book is devoted to the health aspects of beer. The individual chapters are usually started with a brief overview of historical development, followed by theoretical foundations, an overview of the technologies used, including innovations, laboratory control, etc. Each chapter is supplemented by a very rich list of literary citations. The scope and concept of the book is intended for bachelor&apos;s, master&apos;s and doctoral students of brewing, as well as brewing experts and, last but not least, enthusiasts from the general public who want to learn more details about the traditional Czech field.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-87109-71-7

  • Počet stran knihy

    952

  • Název nakladatele

    Havlíček Brain Team

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS knihy