Prediction of bubble shape deformation in aqueous solutions of short-chain alcohols
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F23%3A43927786" target="_blank" >RIV/60461373:22340/23:43927786 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0263876223004823?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0263876223004823?via%3Dihub</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.cherd.2023.07.045" target="_blank" >10.1016/j.cherd.2023.07.045</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Prediction of bubble shape deformation in aqueous solutions of short-chain alcohols
Popis výsledku v původním jazyce
The behaviour of bubbles in aqueous solutions of short-chain alcohols depends significantly on the alcohol concentration. At low concentrations, alcohols act as surfactants and slow the rising velocity of the bubble, whereas at higher concentrations, primarily due to the internal arrangement at the molecular level, the desorption of molecules from the bubble surface is facilitated and the mobility of the bubble surface is increased. These factors significantly affect both bubble velocity and deformation. On the basis of experimental data (aqueous solutions of ethanol and propanol in the entire concentration range), two relations were proposed for the estimation of bubble deformation depending on the dimensionless Weber number. The model was successfully verified on an independent data set of the velocity and deformation of bubbles that rise in a stationary liquid. © 2023 Institution of Chemical Engineers
Název v anglickém jazyce
Prediction of bubble shape deformation in aqueous solutions of short-chain alcohols
Popis výsledku anglicky
The behaviour of bubbles in aqueous solutions of short-chain alcohols depends significantly on the alcohol concentration. At low concentrations, alcohols act as surfactants and slow the rising velocity of the bubble, whereas at higher concentrations, primarily due to the internal arrangement at the molecular level, the desorption of molecules from the bubble surface is facilitated and the mobility of the bubble surface is increased. These factors significantly affect both bubble velocity and deformation. On the basis of experimental data (aqueous solutions of ethanol and propanol in the entire concentration range), two relations were proposed for the estimation of bubble deformation depending on the dimensionless Weber number. The model was successfully verified on an independent data set of the velocity and deformation of bubbles that rise in a stationary liquid. © 2023 Institution of Chemical Engineers
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA19-09518S" target="_blank" >GA19-09518S: Dynamika nestacionárních dějů v plyno-kapalinových soustavách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
CHEMICAL ENGINEERING RESEARCH & DESIGN
ISSN
0263-8762
e-ISSN
1744-3563
Svazek periodika
197
Číslo periodika v rámci svazku
September 2023
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
466-475
Kód UT WoS článku
001147916500001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85168365275