Klonovaná zvířata a jejich produkty ve výživě člověka (možnosti a současný stav)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22810%2F09%3A00022559" target="_blank" >RIV/60461373:22810/09:00022559 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Klonovaná zvířata a jejich produkty ve výživě člověka (možnosti a současný stav)
Popis výsledku v původním jazyce
Klonování zvířat se zdařile vyvíjí již více než 50 let a dalo vznik několika vysoce účinným metodám vytváření geneticky stejných jedinců. Vědcům se zatím podařilo na testech s mnohými zvířecími druhy úspěšně prokázat, že lze klonování a genetických modifikací využít především v boji proti zvířecím chorobám, lidským alergiím na některé složky zvířecích produktů, ale také pro zvýšení zvířecí produkce a kvality těchto produktů pro lidskou výživu. Jakékoliv modifikace a vytváření identických kopií existujících jedinců vzbuzuje ve značné části populace obavy. Musíme ovšem dodat, že prozatím žádná publikovaná studie neodhalila značné rozdíly mezi klonovanými a kontrolními živočichy, ani prokazatelné biologické nebezpečí pro ostatní jedince či člověka. V tétooblasti se provádějí další a podrobnější testy, jejichž výsledky by mohly potvrdit předchozí pozitivní závěry a pomohly by také ustanovit legislativní a etické normy ohledně využití těchto živočichů a jejich produktů pro společnost
Název v anglickém jazyce
Animal cloning and resulting products for human nutrition
Popis výsledku anglicky
Animal cloning has been evolving since 50 years and several high-performance cloning techniques have been developed. Scientists point out that utilization of genetically modified or artificially selected organisms could help to fight many animal diseases, to increase animal production or to improve animal product quality for consumers. Several long range studies with fish, cattle, pigs and poultry have been performed leading to very encouraging results. Artificial creation of identical organism raises fear in a part of the society, nevertheless, any of published studies has not revealed a potential danger for human being related to consumption of meat or other products from cloned animals. Further studies focusing on this subject are to be done in order to confirm these results and to permit an introduction of legislative and ethic norms clearly defining domains and restrictions of utilization of animal clones.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bioprospect
ISSN
1210-1737
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—