Spolupráce VŠCHT Praha s inovační komunitou EIT pro potraviny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22810%2F19%3A43920195" target="_blank" >RIV/60461373:22810/19:43920195 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.tc.cz/cs/storage/703edb57459bb29b4731cfd6110a42b1bd3d1783?uid=703edb57459bb29b4731cfd6110a42b1bd3d1783" target="_blank" >https://www.tc.cz/cs/storage/703edb57459bb29b4731cfd6110a42b1bd3d1783?uid=703edb57459bb29b4731cfd6110a42b1bd3d1783</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Spolupráce VŠCHT Praha s inovační komunitou EIT pro potraviny
Popis výsledku v původním jazyce
EIT funguje jako nezávislá instituce EU již jedenáctým rokem, inovační společenství EIT Food bylo však založeno poměrně nedávno, a to v roce 2016. V centru jeho zájmu jsou spotřebitelé a překonávání jejich nízké důvěry v potravinářský sektor. Společenství tvoří 56 členné konsorcium zahrnující klíčové nadnárodní podniky jako například Nestlé, Danone, MASPEX či PEPSICO, přední výzkumné organizace jako jsou University of Cambridge, Lund University, KU Leuven nebo ETH Zürich a sdružení úspěšných start-up firem nazývané „RisingFoodStars“. I zde se ale projevuje trend nízké účasti zemí méně výkonných v oblasti inovací, mezi které patří převážně nové členské státy EU a některé přidružené země. V reakci na tuto skutečnost implementuje EIT Food, stejně jako ostatní EIT komunity, tzv. Regionální inovační schéma (RIS). V rámci tohoto schématu EIT Food financuje od roku 2018 v jednotlivých zemích činnost EIT Food Hubs. V České republice tento status získala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a již druhým rokem tak spolupracuje s EIT Food na aktivitách zaměřených na podporu a vzdělávání v oblasti inovací v zemědělsko-potravinářském sektoru, a působí jako kontaktní bod mezi EIT Food a českou komunitou
Název v anglickém jazyce
Cooperation of UCT Prague with the EIT innovation community for food
Popis výsledku anglicky
The EIT has been operating as an independent EU institution for 11 years, but the EIT Food Innovation Community was set up relatively recently, in 2016. Consumers and overcoming their low confidence in the food sector are at the center of its interest. The community consists of a 56-member consortium comprising key multinationals such as Nestlé, Danone, MASPEX and PEPSICO, leading research organizations such as the University of Cambridge, Lund University, KU Leuven or ETH Zurich and an association of successful start-ups called RisingFoodStars. Here too, however, there is a trend of low participation of less efficient countries in innovation, which includes mainly the new EU Member States and some associated countries. In response to this, EIT Food, like other EIT communities, implements the so-called Regional Innovation Scheme (RIS). As part of this scheme, EIT Food has been funding EIT Food Hubs in individual countries since 2018. In the Czech Republic, the University of Chemistry and Technology, Prague has been awarded this status and has been cooperating with EIT Food on activities aimed at promoting and educating innovation in the agri-food sector for the second year in a row and acting as a contact point between EIT Food and the Czech community
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10700 - Other natural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LTI17009" target="_blank" >LTI17009: Dejvické centrum podpory mezinárodních projektů a aplikace ANLUPA</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Echo
ISSN
1214-7982
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
"18 "- 19
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—