Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A_____%2F06%3AE0004692" target="_blank" >RIV/60461373:_____/06:E0004692 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fusariové mykotoxiny, sekundární metabolity některých druhů mikroskopických vláknitých hub, patří mezi jedny z nejzávažnějších přírodních toxinů. Výsledky studií poukazují na jejich celosvětový výskyt v řadě zemědělských komodit, především v obilovinácha potravinách z nich vyrobených. Incidence mykotoxinů se může rok od roku lišit, a proto je nutné provádět jejich stálou kontrolu. Nejen hrozící zdravotní riziko, ale také velké ekonomické ztráty způsobené napadením zemědělských plodin toxinogenní mikromycetami, vedou k dalšímu hlubšímu zkoumání fyzikálně-chemických vlastností mykotoxinů, faktorů ovlivňujících jejich výskyt, mechanismů jejich toxických účinků na živé organismy a v neposlední řadě vývoji moderních instrumentálních metod k jejich stanovení. Na Ústavu chemie a analýzy potravin (VŠCHT Praha) byla v roce 2005 vyšetřena pomocí nově optimalizované metody LC-MS/MS série vzorků pšenice, ječmene a produktů z nich vyrobených na obsah fusariových mykotoxinů. Na základě získaných vý

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of fusarium mycotoxins in cereals and suggestions for their minimisation

  • Popis výsledku anglicky

    Fusarium toxins, secondary metabolite produced by several fungi, belong into the group of natural toxins. The results of studies showed their worldwide occurrence mainly in cereals but also in cereal-based foodstuffs. The toxin levels can vary form yearto year depending on plenty of factors that affect their occurrence. Health risk, economic losses caused by mycotoxin contamination lead to extensive researches of their physical-chemical properties, pre-harvest, storage and processing factors, toxicityand development new analytical methods for their detection. At the Department of food chemistry and analysis (ICT Prague), the occurrence of Fusarium mycotoxins in cereals harvested in the year 2005 and cereal-based products was investigated. Based on the obtained results, the key factors (type of cereals, pre-harvest conditions ? chemical treatment, pre-crop, fertilization, processing etc.) were assessed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3121" target="_blank" >QF3121: Kontaminace pšenice mykotoxiny a rezidui pesticidů v různých pěstitelských systémech a možnosti jejich eliminace.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    1802-1433

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    202-205

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku