Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A_____%2F06%3AE0004692" target="_blank" >RIV/60461373:_____/06:E0004692 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace
Popis výsledku v původním jazyce
Fusariové mykotoxiny, sekundární metabolity některých druhů mikroskopických vláknitých hub, patří mezi jedny z nejzávažnějších přírodních toxinů. Výsledky studií poukazují na jejich celosvětový výskyt v řadě zemědělských komodit, především v obilovinácha potravinách z nich vyrobených. Incidence mykotoxinů se může rok od roku lišit, a proto je nutné provádět jejich stálou kontrolu. Nejen hrozící zdravotní riziko, ale také velké ekonomické ztráty způsobené napadením zemědělských plodin toxinogenní mikromycetami, vedou k dalšímu hlubšímu zkoumání fyzikálně-chemických vlastností mykotoxinů, faktorů ovlivňujících jejich výskyt, mechanismů jejich toxických účinků na živé organismy a v neposlední řadě vývoji moderních instrumentálních metod k jejich stanovení. Na Ústavu chemie a analýzy potravin (VŠCHT Praha) byla v roce 2005 vyšetřena pomocí nově optimalizované metody LC-MS/MS série vzorků pšenice, ječmene a produktů z nich vyrobených na obsah fusariových mykotoxinů. Na základě získaných vý
Název v anglickém jazyce
Occurrence of fusarium mycotoxins in cereals and suggestions for their minimisation
Popis výsledku anglicky
Fusarium toxins, secondary metabolite produced by several fungi, belong into the group of natural toxins. The results of studies showed their worldwide occurrence mainly in cereals but also in cereal-based foodstuffs. The toxin levels can vary form yearto year depending on plenty of factors that affect their occurrence. Health risk, economic losses caused by mycotoxin contamination lead to extensive researches of their physical-chemical properties, pre-harvest, storage and processing factors, toxicityand development new analytical methods for their detection. At the Department of food chemistry and analysis (ICT Prague), the occurrence of Fusarium mycotoxins in cereals harvested in the year 2005 and cereal-based products was investigated. Based on the obtained results, the key factors (type of cereals, pre-harvest conditions ? chemical treatment, pre-crop, fertilization, processing etc.) were assessed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3121" target="_blank" >QF3121: Kontaminace pšenice mykotoxiny a rezidui pesticidů v různých pěstitelských systémech a možnosti jejich eliminace.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
202-205
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—