Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of spoilage-related volatile organic compounds in packaged leaf salads

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388955%3A_____%2F20%3A00519358" target="_blank" >RIV/61388955:_____/20:00519358 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://hdl.handle.net/11104/0304353" target="_blank" >http://hdl.handle.net/11104/0304353</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/ffj.3535" target="_blank" >10.1002/ffj.3535</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of spoilage-related volatile organic compounds in packaged leaf salads

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A study has been made of the volatile organic compounds (VOCs) released into the contained headspace of packaged lamb's lettuce (Valerianella locusta) plants, cut at the roots, and of separated rocket (Eruca sativa) and baby spinach (Spinacia oleracea) leaves. Direct real-time analyses of the headspace were carried out on each of five consecutive days using selected-ion flow-tube mass spectrometry (SIFT-MS) and secondary electrospray ionization mass spectrometry (SESI-MS), together with concomitant off-line analyses using solid-phase microextraction (SPME) and gas chromatography mass spectrometry (GC-MS). It was observed that the concentrations of organosulphur compounds, especially dimethyl sulphide (DMS) and dimethyl disulphide (DMDS) were relatively low in the headspace of fresh samples, but increased exponentially over the 5 days for rocket, increased to a lesser extent for spinach, and increased to an even lesser extent for lamb's lettuce. Methanol was detected in the headspace of even fresh samples of lamb's lettuce, and its concentration increased for the subsequent 2–3 days before decreasing. This trend was mirrored in the isoprenoids analysed, which are characteristic of plant tissues. These results show that direct real-time VOC analyses by SIFT-MS can be usefully exploited to monitor fresh leaf salad spoilage, and that SESI-MS spectra show patterns that are characteristic of salad type and storage time.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of spoilage-related volatile organic compounds in packaged leaf salads

  • Popis výsledku anglicky

    A study has been made of the volatile organic compounds (VOCs) released into the contained headspace of packaged lamb's lettuce (Valerianella locusta) plants, cut at the roots, and of separated rocket (Eruca sativa) and baby spinach (Spinacia oleracea) leaves. Direct real-time analyses of the headspace were carried out on each of five consecutive days using selected-ion flow-tube mass spectrometry (SIFT-MS) and secondary electrospray ionization mass spectrometry (SESI-MS), together with concomitant off-line analyses using solid-phase microextraction (SPME) and gas chromatography mass spectrometry (GC-MS). It was observed that the concentrations of organosulphur compounds, especially dimethyl sulphide (DMS) and dimethyl disulphide (DMDS) were relatively low in the headspace of fresh samples, but increased exponentially over the 5 days for rocket, increased to a lesser extent for spinach, and increased to an even lesser extent for lamb's lettuce. Methanol was detected in the headspace of even fresh samples of lamb's lettuce, and its concentration increased for the subsequent 2–3 days before decreasing. This trend was mirrored in the isoprenoids analysed, which are characteristic of plant tissues. These results show that direct real-time VOC analyses by SIFT-MS can be usefully exploited to monitor fresh leaf salad spoilage, and that SESI-MS spectra show patterns that are characteristic of salad type and storage time.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10403 - Physical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA18-12902S" target="_blank" >GA18-12902S: Hmotnostní spektrometrie se sekundární elektrosprejovou ionizací (SESI-MS) pro kvantifikaci plynných analytů v ovzduší, prostoru nad vzorky a v dechu</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Flavour and Fragrance Journal

  • ISSN

    0882-5734

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    24-33

  • Kód UT WoS článku

    000531410600002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85071921609