Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Non-enzymatic electrochemical determination of cholesterol in dairy products on boron-doped diamond electrode

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F22%3A00558154" target="_blank" >RIV/61388963:_____/22:00558154 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/22:10452228 RIV/61989592:15310/22:73615538

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133278" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133278</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133278" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2022.133278</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Non-enzymatic electrochemical determination of cholesterol in dairy products on boron-doped diamond electrode

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Determination of cholesterol in food matrices is essential for quality control concerning the health of consumers. Herein, a simple electrochemical approach for cholesterol quantitation in dairy products is evaluated. The newly developed differential pulse voltammetric method using acetonitrile-perchloric acid mixture as a supporting electrolyte is statistically compared to GC–MS and HPLC-UV. Oxidation signals of cholesterol at +1.5 V and +1.4 V (vs. Ag/AgNO3 in acetonitrile) provide detection limits of 4.9 µM and 6.1 µM on boron-doped diamond and glassy carbon electrodes, respectively. A simple liquid–liquid extraction procedure from dairy products into hexane resulted in a recovery rate of (74.8 ± 3.8)%. The method provides results in close agreement (at a 95% confidence level) with GC–MS, while HPLC-UV resulted in a significant difference in estimated cholesterol concentrations for all samples. This newly developed method is a simpler, faster and cheaper alternative to instrumentally demanding MS-based methods and clearly outperforms HPLC-UV.

  • Název v anglickém jazyce

    Non-enzymatic electrochemical determination of cholesterol in dairy products on boron-doped diamond electrode

  • Popis výsledku anglicky

    Determination of cholesterol in food matrices is essential for quality control concerning the health of consumers. Herein, a simple electrochemical approach for cholesterol quantitation in dairy products is evaluated. The newly developed differential pulse voltammetric method using acetonitrile-perchloric acid mixture as a supporting electrolyte is statistically compared to GC–MS and HPLC-UV. Oxidation signals of cholesterol at +1.5 V and +1.4 V (vs. Ag/AgNO3 in acetonitrile) provide detection limits of 4.9 µM and 6.1 µM on boron-doped diamond and glassy carbon electrodes, respectively. A simple liquid–liquid extraction procedure from dairy products into hexane resulted in a recovery rate of (74.8 ± 3.8)%. The method provides results in close agreement (at a 95% confidence level) with GC–MS, while HPLC-UV resulted in a significant difference in estimated cholesterol concentrations for all samples. This newly developed method is a simpler, faster and cheaper alternative to instrumentally demanding MS-based methods and clearly outperforms HPLC-UV.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA19-11268S" target="_blank" >GA19-11268S: Elektrochemické metody: Nové přístupy pro charakterizaci a analýzu steroidů</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    393

  • Číslo periodika v rámci svazku

    November

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    133278

  • Kód UT WoS článku

    000812356600010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85131215778