Faktory ovlivňující aktivitu invertasy během kvašení, dokvašování a v hotovém pivu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F07%3A00089185" target="_blank" >RIV/61388971:_____/07:00089185 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující aktivitu invertasy během kvašení, dokvašování a v hotovém pivu
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá vlivem teploty, praní kvasnic a různých varných technologií (klasický proces, technologie CKT) na aktivitu invertasy během kvašení, zrání a v hotovém pivu. Během dokvašování při klasickém procesu při teplotě 1 ? 4,5 oC i v přetlačných tancích se aktivita invertasy výrazně nemění a zvyšuje se až při teplotě 22 ? 24 oC. U CKT procesu prané kvasnice uvolňují do hotového nepasterovaného piva méně invertasy než neprané a množství uvolňované invertasy se také zvyšuje s opakovaným nasazovánímkvasnic. Hladina invertasy v pivu po celou dobu dokvašování je konstantní. U technologie CKT je hladina invertasy v hotovém pivu podobná, jako u klasické technologie, vykazuje však větší variabilitu
Název v anglickém jazyce
Factors affecting invertase activity during beer brewing, secondary fermentation and in the finished product
Popis výsledku anglicky
The article concerns the effect of temperature, yeast washing and different brewing technologies (classical process, CCT technology) on invertase activity during main fermentation, secondary fermentation and in finished beer. In the classical process at1 ? 4.5 oC, as well as in the bright beer tanks, invertase activity does not change, increasing only when the fermentation proceeds at 22 ? 24 oC. In the CCT process, washed yeast releases into the finished unpasteurized beer less invertase than unwashedone. The amount of released invertase also increases with repeated yeast pitching. The activity of invertase in beer during secondary fermentation is constant. In CCT technology the activity of invertase in filtered beer is similar to that found duringthe classical brewing process but is more variable
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
134-138
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—