Enzymatic Processing of Bioactive Glycosides from Natural Sources
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F10%3A00352319" target="_blank" >RIV/61388971:_____/10:00352319 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Enzymatic Processing of Bioactive Glycosides from Natural Sources
Popis výsledku v původním jazyce
A number of biologically active natural products are glycosides. Often, the glycosidic residue is crucial for their activity. In other cases, glycosylation only improves their pharmacokinetic parameters. Enzymatic modification of these glycosides? both extension of the glykoside moiety and its selective trimming ? is advantageous due to their selectivity and mildness of the reaction conditions in the presence of reactive and sensitive complex aglycones. Enzymatic reactions enable the resulting productsto be used as natural products, e.g., in nutraceuticals. This chapter concentrates on naturally occurring glycosides used in medicine but also in the food and flavor industry (e.g., sweeteners). Both classical and modern methods will be discussed
Název v anglickém jazyce
Enzymatic Processing of Bioactive Glycosides from Natural Sources
Popis výsledku anglicky
A number of biologically active natural products are glycosides. Often, the glycosidic residue is crucial for their activity. In other cases, glycosylation only improves their pharmacokinetic parameters. Enzymatic modification of these glycosides? both extension of the glykoside moiety and its selective trimming ? is advantageous due to their selectivity and mildness of the reaction conditions in the presence of reactive and sensitive complex aglycones. Enzymatic reactions enable the resulting productsto be used as natural products, e.g., in nutraceuticals. This chapter concentrates on naturally occurring glycosides used in medicine but also in the food and flavor industry (e.g., sweeteners). Both classical and modern methods will be discussed
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC09045" target="_blank" >OC09045: Selektivní enzymové oxidace a deracemizace přírodních látek a biomolekul</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Topics in Current Chemistry
ISSN
0340-1022
e-ISSN
—
Svazek periodika
295
Číslo periodika v rámci svazku
-
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
26
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000284109400005
EID výsledku v databázi Scopus
—