Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Occurrence of Cronobacter spp. in retail foods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F12%3A00382740" target="_blank" >RIV/61388971:_____/12:00382740 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2672.2012.05292.x" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2672.2012.05292.x</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2672.2012.05292.x" target="_blank" >10.1111/j.1365-2672.2012.05292.x</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Occurrence of Cronobacter spp. in retail foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    To study the occurrence of Cronobacter spp. in foods and to investigate the phenotypic properties of the strains isolated. Methods and Results: A total of 53 strains of Cronobacter spp. isolated from 399 food samples were identified using conventional biochemical methods and MALDI-TOF mass spectrometry. Foods of plant origin were the most frequently contaminated samples. No Cronobacter spp. were found in infant milk formula, wheat-based infant food, pasteurized and raw cow milk, mincemeat, chicken, chickpea and potato dumpling powder. The individual species were identified as Cronobacter sakazakii (54.7%), Cronobacter malonaticus (28.4%), Cronobacter dublinensis (7.5%), Cronobacter muytjensii (7.5%) and Cronobacter turicensis (1.9%). Cronobacter sakazakii and C.similar to malonaticus belong to biotype 1, 2, 2a, 3, 4 and 5, 5a, respectively. Cronobacter dublinensis strains were subdivided into biotypes 6 and 12. All strains were resistant to erythromycin and two of them were resistant t

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of Cronobacter spp. in retail foods

  • Popis výsledku anglicky

    To study the occurrence of Cronobacter spp. in foods and to investigate the phenotypic properties of the strains isolated. Methods and Results: A total of 53 strains of Cronobacter spp. isolated from 399 food samples were identified using conventional biochemical methods and MALDI-TOF mass spectrometry. Foods of plant origin were the most frequently contaminated samples. No Cronobacter spp. were found in infant milk formula, wheat-based infant food, pasteurized and raw cow milk, mincemeat, chicken, chickpea and potato dumpling powder. The individual species were identified as Cronobacter sakazakii (54.7%), Cronobacter malonaticus (28.4%), Cronobacter dublinensis (7.5%), Cronobacter muytjensii (7.5%) and Cronobacter turicensis (1.9%). Cronobacter sakazakii and C.similar to malonaticus belong to biotype 1, 2, 2a, 3, 4 and 5, 5a, respectively. Cronobacter dublinensis strains were subdivided into biotypes 6 and 12. All strains were resistant to erythromycin and two of them were resistant t

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Applied Microbiology

  • ISSN

    1364-5072

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    112

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1257-1265

  • Kód UT WoS článku

    000303854700020

  • EID výsledku v databázi Scopus