Preservation of basidiomycete strains on perlite using different protocols
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F14%3A00435964" target="_blank" >RIV/61388971:_____/14:00435964 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.myc.2014.01.006" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.myc.2014.01.006</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.myc.2014.01.006" target="_blank" >10.1016/j.myc.2014.01.006</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preservation of basidiomycete strains on perlite using different protocols
Popis výsledku v původním jazyce
For preservation of 31 basidiomycete strains on perlite in cryovials we used five different perlite protocols to compare their applicability in laboratories with different equipment, namely a viability of the controlled freezing device or the electric deep-freezer and liquid nitrogen supply. The viability of the strains, macromorphological characteristics and the production of laccase were tested after 48 h, six months and one year of storage in the respective device. Our results indicated that the different response to the freezing/thawing process is an intrinsic feature of the respective strain. Nevertheless, the highest viability and preservation of laccase production in our tested strains was found when we used prefreezing to -80 degrees Cat a freezing rate of 1 degrees C/min in a programmable IceCube 1800 freezer or in freezing container Mr. Frosty before storage in liquid nitrogen or at ultra-low temperature freezer at -80 degrees C, respectively. The two abovementioned protocols
Název v anglickém jazyce
Preservation of basidiomycete strains on perlite using different protocols
Popis výsledku anglicky
For preservation of 31 basidiomycete strains on perlite in cryovials we used five different perlite protocols to compare their applicability in laboratories with different equipment, namely a viability of the controlled freezing device or the electric deep-freezer and liquid nitrogen supply. The viability of the strains, macromorphological characteristics and the production of laccase were tested after 48 h, six months and one year of storage in the respective device. Our results indicated that the different response to the freezing/thawing process is an intrinsic feature of the respective strain. Nevertheless, the highest viability and preservation of laccase production in our tested strains was found when we used prefreezing to -80 degrees Cat a freezing rate of 1 degrees C/min in a programmable IceCube 1800 freezer or in freezing container Mr. Frosty before storage in liquid nitrogen or at ultra-low temperature freezer at -80 degrees C, respectively. The two abovementioned protocols
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP504%2F12%2F0709" target="_blank" >GAP504/12/0709: Biodiverzita basidiomycetů a jejich význam v dekompozičních procesech v prostředí</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mycoscience
ISSN
1340-3540
e-ISSN
—
Svazek periodika
55
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
JP - Japonsko
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
439-448
Kód UT WoS článku
000342076300004
EID výsledku v databázi Scopus
—